Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Gaziantep'in ünlü simaları, tanınmış sanatçıları, spor adamları, tıp ve bilim dünyasından ünlüler ve tarihi kişilikler

Seza Kutlar Aksoy

Seza Kutlar Aksoy

Tam adı Hatice Seza Kutlar Aksoy. 15 Şubat 1945’te, Asiye Kutlar ile yargıç Ali Rıza Kutlar’ın kızı, yazar Onat Kutlar’ın kardeşi olarak Gaziantep’te dünyaya geldi. 1963 yılında İstanbul Kız Lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne bir süre devam etti, tamamlamadan ayrıldı. 1968-1970 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı Çeviri Bürosu’nda çalıştı. Daha sonra İstanbul’a taşındı. TYS üyesi, Çocuk Yayınları Derneği yönetim kurulunda ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin çocuk bölümünde çalışıyor. Evli ve iki çocuk annesi.

1980 yılından beri çocuk ve gençler için roman ve öyküler yazıyor. İlk çocuk romanı Arsa 1981 yılında yayınlandı. Öyküleri Kırmızı Fare, Doğan Kardeş, Milliyet Çocuk dergilerinde yer aldı. 2003 yılında Virgül dergisi için çocuk edebiyatı eleştiri yazıları yazdı. 1990 yılında daha sonra Büyülü Bahçe’de yayınlanan "Dünya Kendi Ekseni Etrafında Döner", "Mutluluk Ülkesi" ve "Dost Uçurtma" adlı öyküleriyle Sıtkı Dost Çocuk Öyküleri yarışmasında mansiyon ödülü aldı. 1992 yılında Büyülü Bahçe ile yayınlanmamış öykü kitabı dalında Kırmızı Fare Öykü yarışmasında büyük ödül, 2007 yılında Tudem Yayınları tarafından düzenlenen Okul Öncesi Kitap Yarışması’nda çizerliğini Saadet Ceylan’ın yaptığı Noktacık adlı kitabıyla birincilik ödülü, 2009 yılında TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Roman Yarışması’nda birincilik ödülü, 2010 yılında Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından düzenlenen Yılın Kitabı seçkisinde çizerliğini Serap Deliorman’ın yaptığı Yolculuk kitabıyla jüri özel ödülünü aldı. 2011 yılında uluslararası ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) Çocuk Edebiyatı Yarışması’nda ÇGYD (Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği) tarafından Türkiye adayı olarak seçildi. TEDA projesi kapsamında Almancaya çevrilen Tomurcuk ve Pembe Kedi adlı romanı halen basım aşamasındadır. 2004 yılında yayınlanan Aşk Kalır adlı eseri ise Avrupa Komisyonunca desteklenmiş ve Peach (Çocuk ve Gençler için tarih aracılığı ile Avrupa Yayınları) projesi çerçevesinde yayınlanmıştır.

Seza Kutlar Aksoy’un bir öyküsünden oyunlaştırılan “Mavi Kuş” Tiyatrom grubu tarafından sahnelendi. 2000 yılında “Memo’nun Serüvenleri” adlı program TRT Türkiye’nin Sesi yurtdışı yayınlarında on bölüm olarak yayınlandı.

Aksoy’un çocuk edebiyatı alanında verdiği eseler, çevreyi korumanın öneminden, dostluğa, kıskançlıktan, demokrasiye dek geniş bir çerçevede hayal gücüyle eğitimi birleştirirken, Güvercin’in Saati gibi eserleri sistem eleştirisi de sunar. Dedesi tarafından hediye edilen saat Güvercin’in kafası çalıştıkça işlerken, Güvercin okula başladığında saat de ezberci eğitim körelttiği Güvercin’in öğrenme yetisiyle birlikte durur. Şişko Patates adlı kitabında ise aile içi kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmektedir. Aksoy, kimi zaman Almanya’da yaşayan çocuk karakterler de yaratarak, onların kendilerini keşiflerini işlemiştir. Yoksulluk da yazarın zaman zaman değindiği temalardan biriyken, dostluk her metninin öne çıkan mesajıdır. Eserlerinde, ana çocuk karakterleri büyülü hayal güçlerine sığınırlar. Masal okumak, resim yapmak gibi yöntemlerle mutluluğu yakalar ve karşılaştıkları sorunların üstesinden gelirler.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz