>
Dünya Gastronomi şehri Gaziantep'te açılan ilk lokanta nerede, ne zaman ve kimin tarafından açıldı? İlk kez duyacağınız bu bilgileri mutlaka okuyun.
Bugün Dünya Gastronomi şehri olarak gururlandığımız, kendine has onlarca yemek çeşidi ile mutfağı tüm Dünya'nın beğenisini kazanmış olan şehrimizde neredeyse adım başı bir restorant bulmak mümkün. Bu restoranların büyük bir kısmında Gaziantep yemeklerinden çoğunu veya birkaçını yiyebilirsiniz.
Peki hiç merak ettiniz mi Gaziantep'te ilk lokanta ne zaman açıldı? Kim hangi şartlarda açtı? Açıldığı dönemde işleri nasıldı? Menüsünde hangi yemekler bulunurdu? Tüm bu soruların cevabı araştırmacı yazar İbrahim Alisinanoğlu'nun yazısında...
GAZİANTEP'TE İLK LOKANTACILIK
Gaziantep’te ilk lokanta 1930’lu yıllarda Derviş oğlu Sait usta tarafından Suburcu Caddesi üzerinde açılmıştır. İlk açıldığında müşteri bulup bulamayacağı hususunda tereddüde düşmüşler... Lokanta da yöresel yemekler yanında da kebap varmış. Bu arada lokanta Gazianteplinin hayatına henüz girmemişken, yemek yenecek en gözde yerler kebapçılarmış. O dönemin en ünlü kebapçıları da kebapçı “Bozu, Arif deveci, Gözlüklü Mustafa” imiş. Bu kebapçılarda tike, balcan kebabı, altı ezmeli, sebzeli kebap en çok rağbet görenlermiş.
Lokantanın çoğunlukla müşterileri; öğrenciler ve bekâr devlet memurlarıymış. Kebapçılara da ise genellikle toplumun bütün kesimlerini görebilirmişsiniz. Birini kebapçıda görenler “neden buradasın?” diye sorma ihtiyacı duymazken, aynı kişi lokantaya gitse “evinde kazan kaynamıyor mu? Avrad evde sana yemek yapmıyor mu? Deyip ayıplanırmış. Hatta evli olanların lokanta yemek yediği görülse “avratla kavga etmiş belli ” denir bir sürü soruya muhatap kalır, günlerce dedikodusu yapılırmış.
Özellikle halkın yöresel yemek çeşitlerine ve ev yemeklerine olan düşkünlüğü o yıllarda lokantalara olan ilgisizliğin bir başka nedeniymiş Gaziantep’te 1940’lı yıllarda Antep’in en ünlü lokantacısı “Hocanın” lokantasıymış.1950’li yıllar gelindiğinde şehrin büyümesi, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların artması, dışarıdan gelen nüfus, lokantalara olan rağbeti attırınca buna bağlı olarak da lokanta sayısını artırmış. 1950’li yıllarda Hocanın lokantasına ilave olarak Toros,Bahçeli lokanta,Şehir kulübü,Sümer,Şen lokantaları da hizmete girmiş.
Özellikle 1980 den önceki dönemde Gaziantep’in istasyon ve Suburcu caddelerindeki eğlence merkezİ bar, pavyon gazino gibi yerlerin çokluğu, bu eğlence merkezlerinin sabah saatlerine kadar hizmet vermesi lokanta yanında çorbacılara olan talebi de beraber getirmiştir.
Sabah çorba içme alışkanlığı yanında kelle paça, Beyran lokantaları da 1960’lardan sonra bu alanda daha sık görülmeye başlanmıştır.
İbrahim Alisinanoğlu
Tüm Yorumlar