>
Barak adı nerden geliyor Baraklılar kimler... İşte Barak adıyla ilgili bilinmeyenler...
Barak adı nerden geliyor Baraklılar kimler... İşte Barak adıyla ilgili bilinmeyenler...
1-Barak adı iki yerde karşımıza çıkar. Oğuz Kağan ve Battal Gazi destanında. Bu iki destanda Kıl Barak ve Kara Barak olarak geçer.
2-Barak adı devlet, siyaset ve sanat alanında pek çok kişiye isim olur. Çağatay İmparatorluğunda Barak Han, Kirman’da Barak Hacip, Uluğ Bey’e basşkaldıran Türk Beyi Barak Han ve Yesevi Dervişi Sarı Saltuk halifelerinden Barak Baba, Özbek Hanlarından Barak Han bu tanınmış kişilerdendir.
3-Barak kelimesinin aslında bayraktardan geldiği de söylenir. Baraklar iskanın öncüsü olduklarından “ Bayraktar ” kelimesi zamanla değişikliğe uğrayarak “Barak” şekline dönüşmüştür.
4- Kimileri de Barakların giydikleri tüylü çuha ve kebe’den dolayı bu adı aldığını belirtir.
5-Barak kelimesi yine cesaret ve kahramanlık timsali olan kurtbaşı anlamını taşır.
5- Anadolu’ya göçüp Yozgat’a yerleştiklerinde haklarında yerli halk tarafından padişah IV. Murat’a yapılan asılsız şikâyetler üzerine gönderilen Kadıoğlu Yusuf Paşa, araştırmalar sonucu padişaha görüşlerini aktarırken, “ Şikâyet edilen topluluk Horasan’dan göç edip Yozgat’a yerleşen Türkmenlerdir. Konuştukları dil tam bir Bey dili ve aynı soy ve akrabalardan türeyerek gelmiş (berrak) insanlardır” dediğinden “ berrak ” kelimesi de zamanla değişikliğe uğrayarak “Barak” adı olmuştur.
6-Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü adına doktora tezi yapan Ruhi Ersoy,Barak kelimesinin Kuzey Sibirya’da yaşayan Yakut Türkleri’nin masallarında geçen ve çok süratli yürüyen mitolojik bir kişinin adının’ da “Baragçı” olduğunu,ayrıca Yakutlarda kadının ve erkek Şamanların ataları olan ve onları türeten “Kara-Barag Hatun” gibi ikinci dereceden tanrıçalar bulunduğunu söyleyerek Yakutça’daki bu örnekler göz önünde tutulduğunda Barak sözünün aslının eski Türkçede “bar-/var-“ fiilinden türemiş olabileceğini söyler.
7-Barakların Oğuz boylarından Bayat boyunun Dulkadirli koluna mensup ve aynı adı taşıyan bir Cerid Obası olduğu yazılır.Baraklar on iki obadan meydana gelir.
1- Torunlu
2- Kürdülü
3- Eseli
4- Tiryakili
5- Göğebakan
6- Ali İdrisli
7- Hacı Kasımlı
8- Mercanlı
9- Çoksuruklu
10- Marzıbalı
11- Çayrazlı
12- Karakozaklı
Barak Türkmenleri’nin Horasan’dan göç ederek Anadolu’ya gelişlerini ünlü ozanları Dedemoğlu şu şekilde anlatmaktadır:
Kalktı sökün etti piri zadeler
Çan çalar mayalar bozlaşır gider
Arap ata binmiş gelinler kızlar
Onlar da hub dilinden söylenir gider.
Katara çekerler mayanın hası
Bağrını hûn etti çanın sesi
İkindi namazı göçün arkası
Onlar da birinin gözleşir gider
Bizim beylerimiz düştüler yola
Ala gözlerine ben olam köle
Abbasi beşiği Muaf ile
Atlar da çöl deyi sızlaşır gider
Karardı geldi garibin pusu
Silindi kalmadı kalbinin pası Türkmen kızları çektiler yası Teze gelin kızlar ağlaşır gider.
Son olarak Yozgat’a yerleşen Barakların buradan bugünkü oturdukları yer olan Gaziantep’e gelişleri 1960 yılında olmuştur.
Tüm Yorumlar