Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Marka tescili nedir? Marka tescili nasıl alınır?

Marka tescili nedir? Marka tescili nasıl alınır?
29 Mayıs 2019 MyGaziantep

Marka; bir firmanın müşterilerine sunmuş olduğu ürün ve hizmetleri, diğer firmalardan ayıran ve o firmayı özel hale getiren işaret anlamına gelmektedir. 

Marka tescili; işaretin yasal yollarla korunması ve tescil edilmesi demektir. 

Marka tescili; işletmeler için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Türkiye’deki firmaların marka tescili yaptırmak adına Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunması gerekmektedir. Marka tescili; hukuki anlamda birçok sorunun yaşanmasının önüne geçmektedir.

İşletmeler, marka tescili sayesinde kendi isimlerini kullanarak fayda sağlamak isteyen kişi ve kurumlara karşı tedbir almış olurlar. Geçmişten beri işletmelerin tabelalarında görülen isimler, markadır. Markaların birçoğu tescillidir. Bu noktada, herhangi bir marka ismine karar vermiş olanların markayı kaybetmemek ve markadan faydalanmak adına vakit kaybetmeden marka tescili işlemlerine başlaması bir zorunluluktur.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Marka tescili sayesinde tescil edilen markanın tüm kullanım haklarına sahip olunacaktır. Bir işletme, markasını tescil ettirdikten sonra lisans verme, devretme ve miras bırakma gibi haklara yasal olarak erişim sağlayacaktır. Bu sayede, işletmeler, markalarını koruma altına almış olacaklardır. Marka tescili; her şeyden önce işletmenin itibarını arttıran bir unsur olmaktadır. İşletmesine değer katmak isteyenler, daha çok tanınma arzusunda olanlar ve satış rakamlarını arttırmak isteyenler, vakit kaybetmeden marka tescili yaptırmak zorundadırlar. Marka tescili, yasal olarak kesinlik sağlamaktadır. Hukuki sorunların bilhassa dava gibi olayların yaşanması halinde marka hakkının bulunması, işletme sahibinin elini güçlendiren bir unsur olacaktır.

Marka Tescilinin Süresi ne kadardır?

Marka tescil süresinin değişkenlik göstermesi söz konusudur. Marka tescilinin genel olarak on yıl olduğu bilinmektedir. Ancak, ek ücretler ödendiği takdirde süresiz marka tescili yaptırmak mümkün olmaktadır. Marka tescil hakları; özel haklar statüsünde değerlendirilmektedir. Bu noktada, mahkeme emri doğrultusunda marka koruma altına alınmaktadır.

Marka Tescili İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Marka başvurusunun şahıs adına yapılacağı durumlarda sözleşme, vekaletname, kimlik fotokopisi, tescili istenen markayı temsil eden bir logo, başvuru ücretinin ödendiğini gösteren dekont ücreti; gerekli belgeler arasında yer almaktadır. Marka tescil başvurusunun şirket adına yapılacağı durumlarda ise sözleşme, vekaletname, vergi levhası fotokopisi, tescilinin yapılması istenen firmaya ait bir logo, başvuru ücretinin ödendiğini gösteren banka dekontu gerekmektedir.

Marka Tescilinin Yapılması Aşamaları

Marka tescili; karmaşık aşamalardan meydana gelmektedir. Marka tesciline başvurmak için ilk olarak markanın net olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu aşamanın ardından enstitünün belirlediği sınıf listesi içerisinden markanın hangisine veya hangilerine ait olduğunun belirlenmesi, bu sınıflandırmaya göre başvuru ücretinin yatırılması şarttır. Bu detayların tamamlanmasının ardından Patent Kurumu, başvuruyu incelemeye almaktadır. Kurum, başvuruyu yayına çıkartarak bültende yayınlamaktadır. Bu süreçte, markaya dair herhangi bir itiraz talebi gelmezse marka tescil kararı çıkartılmaktadır. Marka tescil harcının yatırılmasıyla alakalı olarak belge düzenlenmektedir. 

Marka tescil sınıflarının sayısı 45 olarak bilinmektedir. Bir ile 34. sınıflar arası üretim sınıfları olarak ayrılmıştır. 35 ile 45. sınıflar ise hizmet sektörü sınıflarıdır. Marka tescil sınıfını öğrenmek isteyenlerin arama kısmına firmalarının esas faaliyet alanını yazıp sorgulatması gerekmektedir. Liste halinde ortaya çıkacak sonuçlar arasında şirketin faaliyetini en iyi temsil edecek marka tescil sınıfı belirlenmeli ve buna göre başvuru süreci planlanmalıdır. Marka tescil sürecinin bitmesi ve tescilin kesinlik kazanması; Resmi Gazete’de yayınlanmaktadır. 

Marka tescil ücreti; TürkPatent tarafından her yıl yenilenmektedir. Marka tescil işlemlerinde sorun yaşamak istemeyenlerin alanında uzman bir marka tescil firmasıyla çalışması tavsiye edilmektedir. Marka tescil işlemi yapan bir firma, faaliyet gösterdiği pazarda rakiplerine üstünlük sağlar.

Sizler de firmanız için marka tescili yaptırmak istiyorsanız konu ile ilgili daha detaylı bilgiyi Gaziantep'te 15 yıldır hizmet veren VEMEDYA firmasını 0341 221 03 70 nolu telefondan arayabilirsiniz.

 

Yorumlar (0)

Yorum Yaz