>
Gaziantep Şahinbey ilçesi Şereküstü mahallesinde yaşayan Yaşar Elbir çocukken öğrendiği kilim dokuma sanatını emekli olduktan sonra tekrar çocuklu sanatını eline aldı.
Gaziantep Şahinbey ilçesi Şereküstü mahallesinde yaşayan Yaşar Elbir çocukken öğrendiği kilim dokuma sanatını emekli olduktan sonra tekrar çocuklu sanatını eline aldı.
1995 yılında emekli olduktan tekrara bu işe yönelen Elbir şuanda el tezgâhında kilim dokuyan tek kişi olduğun söyleyerek şunları ifade etti:
“6-7 yaşlarında bu işi öğrenmek için çırak olarak başladım bu işe bir müddet devam ettikten sonra bu işi bırakmak zorunda kaldım. Yıllarca şoförlük yaptım emekli olunca hemen bu tezgahı evimin bir köşesine açtım daha sonra belediye başkanımız Mehmet Tahmazoğlu bu dükkanı gösterdi buraya geçtik.”
“Şuanda Gaziantep’te tek el tezgâhında kilim dokuyan benim”
Elbir, daha önceden 9-10 bin tane tezgâh olduğunu söyleyerek şunları ifade etti “ daha önceden Antep’te 9-10 bin tane kilim dokuyan tezgâh vardı şimdi bu tek kaldı. Bu tezgâh en az yüz senelik bir tezgâh. Şimdi bu tezgâhtan bulmak çok zor çoğu kimse bu tezgâhı yapamaz çünkü unutmuşlardır bunun nasıl olduğunu. İşlerimiz alla çok şükür çok iyi satışımız oluyor. Sipariş veren oluyor.”
“Öğrenmek isteyen herkes yapabilir”
Elbir, bu işi öğrenmek isteyen herkes yapabildiğini vurgulayarak şunları söyledi:“ Bu işi öğrenmek zor değil yeter ki istek ve azim olsun. Şuanda buraya gelip öğrenmek isteyen çok ama gelmiyorlar ilgileniyorlar ama öğrenemem diye gelmiyorlar.
Bu iş emekliler çok iyi bir iş, ben burada gün boyu koşuyorum hem bir gelir kaynağı oluyor hem de vaktim boş geçirmiyorum.”
Kilimin kullanım yeri halıdan daha fazla olduğunu söyleyen Yaşar Elbir “ kilim çeşitli ipliklerden yapıla biliyor daha öncen teli ipliği ve yün ipliği vardı şimdi onlardan yapılırdı şimdi birçok çeşit iplik var. 120 bir kilim iki buçuk saatte biter ve bu kilimin kullanım alanları birçok yerden fazla duvara açılır, mutfağa, kapı önlerine açılır.
Tüm Yorumlar