>
Verem bulaşıcı mıdır? Verem hastalığının tedavisi var mıdır?
Halk arasında Verem Hastalığı olarak bilinen Tüberküloz ciddi bir sağlık sorunudur. Binlerce yıldır var olduğu bilinen bir mikropla oluşan bir akciğer hastalığıdır. En çok görüldüğü yer olan akciğer olmasına rağmen vücudun diğer alanlarına da yayılma olasılığı çok yüksektir. Organlarda büyük tahribatlara sebep olabileceği için herhangi bir belirtisinde mutlaka doktora başvurulması gerekir. Verem hastalığının çeşitli yöntemler ile tedavisi olabileceği gibi erken teşhis konusu burada da büyük önem taşır. Buna göre; Verem hastalığı ile ilgili tüm detayları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz..
Verem yani Tüberküloz hastalığı bulaşıcı bir enfeksiyonel hastalıktır. Ciddi hastalıklar arasında sayılır ve hayati önem taşır. Bulunduğu organda hasar yapar ve bu hasar ölümcül olabilir. Verem hastalığının belirtileri arasında sayılan halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve terleme dikkat edilmesi gereken belirtilerdir. Verem hastalığında erken teşhisin önemi büyüktür. Buna göre; Verem (Tüberküloz) hastalığı ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizin devamında..
TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR?
Tüberküloz mikrobu vücuda girdikten sonra aylarca-yıllarca hastalık yapmadan kalabilir. Bu dönemde vücudun oluşturduğu savunma, mikropları hapseder, sessiz şekilde tutar. Buna tüberküloz enfeksiyonu ya da kişinin enfekte olması diyoruz.
Kişi, kendisinin enfekte olduğunu genellikle bilmez. Tüberkülin (PPD) ile cilt testi yapılırsa pozitif olur; bu yolla enfekte olduğu anlaşılır. Bu dönemde mikroplar bir anlamda hapsedilmişlerdir.
TÜBERKÜLOZ BULAŞICI BİR HASTALIKTIR!
Tüberküloz mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak (larinks) veremi olan hastalardır. Nefes vermekle, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar çevre havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar.
VEREM NASIL BULAŞIR ?
Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birisinden verem mikrobu alma olasılığı çok düşüktür. Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi başlandıktan sonra bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle, kan ile, cinsel ilişki ile bulaşma olmaz.
TÜBERKÜLOZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tüberkülozun tedavisinde çok güçlü ilaçlar vardır. Bu ilaçları, ülkemizde Verem Savaşı Dispanserleri ücretsiz verir. Mikropları etkili bir şekilde öldürmek için yeni hastaların tedavisinde dört değişik ilaç kullanılmaktadır. Verem mikrobu, diğer mikroplara göre çok daha yavaş çoğaldığından, ilaçları uzun süre kullanmak gerekir. Tedavi süresi en az altı aydır. Bazı özel durumlarda ilaçları kullanma süresi uzatılabilir.
İstirahat, özel beslenme, iklim ve sıkıntı-stres gibi unsurların tüberküloz tedavisinde çok önemli olmadığı gösterilmiştir. Verem ilaçları bulunana kadar bu saydığımız uygulamalar yapılıyordu, fakat hastaların yarıdan çoğu ölüyordu. İlaçlar bulunduktan sonra, verem ölümleri son derece azalmıştır; uygun ilaçları yeterli süre kullanmakla hastaların neredeyse hepsi başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Hastayı iyileştiren tedavi, hastanın sağlığı yanında toplum sağlığı açısından da son derece önemlidir. Tedavi, bulaşıcı bir hastalık olan veremle savaşın en önemli yöntemidir. Bu nedenle, tedavinin düzenli sürdürülmesi ve tamamlanması zorunludur.
Tüm Yorumlar