Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Su Kabağı Usta Ellerde Sanata Dönüşüyor

Eskiden ihtiyaçtan dolayı kullanılan su kabakları şimdilerde ise süs eşyası olarak evlerdeki yerini aldı.

Su Kabağı Usta Ellerde Sanata Dönüşüyor
14 Ağustos 2017 MyGaziantep

Eskiden ihtiyaçtan dolayı kullanılan su kabakları şimdilerde ise süs eşyası olarak evlerdeki yerini aldı. Yıllarca su taşınan, saklama kabı yerine kullanılan su kabakları artık evleri aydınlatıyor.


İmam Uzun unutulmaya yüz tutmuş su kabağından lamba ve hediyelik eşya yapıyor. Küçük yaşlarda hobi olarak  başladığı su kabağı lambaları evlerde süs eşyası veya gece lambası olarak kullanılıyor. Emekli olmadan önce hobi olarak işlemeye başladığı su kabaklarını şimdi Dünya’nın dört bir yanına gönderiyor. Gaziantep’in Büdeyre hanında bulunan dükkanın da satışa sunduğu su kabaklarına turistlerde yoğun ilgi gösteriyor.

İhtiyaçtı süs eşyası oldu
Osmanlı döneminden beri su taşımak ve saklama kabı olarak kullanılan su kabağı evlere süs eşyası lamba olarak geri döndü. Türkiye’de artık dikimi bile yapılmayan su kabağı, geniş ve dayanıklı yapısı nedeniyle asırlardır su taşıma ve saklama kapı olarak kullanılıyordu. Bir kepçeyi andıran saplı doğal şekli nedeniyle su tası olarak da kullanılan kabak ihtiyaçtan her evde bulunurdu. Yüz yıllarca her evin ihtiyacı olan su kabakları artık evlerde ve restoranlarda lamba olarak kullanılıyor.

Bu işe bir hobi olarak başladığını belirten İmam Uzun şunları ifade etti:“ Emekli olmadan önce ben hobi olarak kabak sanatı ile uğraşıyordum emekli olduktan sonra hobi olarak yaptığımız iş bizim ekmek kapısı oldu.”

Kabakları da kendisi ürettiğini söyleyen uzun “ kabaklar kendimiz üretiyoruz. Bir kabağın ağacından koparılmasından lam şeklini alması bir yıl sürüyor ilk önce kabağı kopardıktan sonra kurumaya bırakıyoruz kabak kuruduktan sonra içi dışı temizleniyor ondan sonra ancak şekil verebiliyoruz şekil verip işlenmesi ortalama 1-2 gün sürüyor.”

Uzun zahmetli bir iş olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti “ kabağın zahmeti çok sabır gerektiriyor bunlara katlanmak içinde bu işi sevmek gerekiyor bu işi sevmeyen bu işi yapamaz. Basit gibi gözüküyor ama basit değil çok zor.”

Kabakların fiyatları 40tl ile 150tl arasında değiştiğini söyleyen uzun “ kabakların fiyatları 40 tl den başlıyor 150 TL’ye kadar değişe biliyor. Yanı işçiliğine göre fiyatları değişiyor. Bir insanın günlük yevmiyesi 50 tl olsa bir kabağa 2 gün emek versen 100 tl zaten işçiliği ediyor 25 tl de kabağın kendi maliyeti ediyor bir kabak içinde 125 tl çok normal aslında. Sahil kısmında ise fiyatları bizim en az 2-3 katımıza satıyorlar ve benim yaptığım gibi işçiliği de yok.”

Yurt dışına da gönderdiğini söyleyen uzun “ yerli ve yabancı turistlerin ilgisi yoğun yurt dışından sipariş de alıyoruz. Bizim bir şablonumuz yok biz kabakların üzerine ayet yazıyoruz bazen isim yazdıran oluyor ismini yazıyoruz bazen resimlerini yapıyoruz. Şuanda 15 tane kabak var hiç biri birbirinin aynısı değil farklı olduğu içinde ona göre motif işliyoruz. Müşteri ne isterse onu yapıyoruz. Aslında kabağın şekli esasen ustanın eli aklındaki ve kabağın şeklinin ortak karışımı ile ortaya çıkıyor önceden nasıl bir şey çıkacağını tahmin edemiyorsun.”

İşe ilk başlarken herkesin güldüğünü söyleyen Uzun işinde başarılı olunca herkesin takdirini aldığını söyledi“ Bu işe başlarken herkes güldü kabakla oynuyor diye ama sonra başarılı olduğumu görünce helal olsun adama bak demeye başladılar. İşimden memnunum satışlarımız zayıf olsa da memnunuz. İsterse hiç satış olmasın ben memnum böyle seyrederim ben memnunum. Şuan Gaziantep’te benden başka bu işi yapanda yok bilende. Nasıl ki sevdiğin bir yemek olur onu üfleyerek yersin ya ağızın yansa da yersin. Bu işteden elim yanıyor çayım soğuyor acıkıyorum ama bitirmeden de başından kalkamıyorum. ”

Yorumlar (0)

Yorum Yaz