>
Özel Deva Hastanesi Genel Cerrahi bölümü’nden Op. Dr. Hakan Dikme, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türü olan Meme Kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Özel Deva Hastanesi Genel Cerrahi bölümü’nden Op. Dr. Hakan Dikme, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türü olan Meme Kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Meme kanseri riskini en aza indirmek için hastalığa neden olan değiştirilebilir risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini anlatan DİKME, “Hormonlu gıdalardan ve özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durmak, ilk doğumu 25 yaşından önce yapmak ve emzirmeye özen göstermek, alkol ve sigara kullanmamak meme kanseri riskini azaltan önemli faktörlerdir.” Dedi.
“Meme kanseri tamamen tedavi edilebiliyor”
Günümüzde meme kanseri vakalarının artmakla birlikte tedavideki önemli gelişmelerin de yaşam süresini arttırdığına dikkat çeken DİKME, “Erken dönemde teşhis edilen meme kanseri vakaları, günümüzde tamamen tedavi edilebilmekte ve hasta kanserden kurtulmaktadır. Kanser tanısı konulan hastalar; sosyal yaşamdan kopmamaları, morallerini yüksek tutmaları ve tedavi sürecinde yaşanabilecek sıkıntıları en aza indirecek önlemler açısından bilgilendirilmelidir. Hastaların günlük yaşamlarına devam etmelerini sağlamak, tedavi sürecinin olumlu sonuçlanması için oldukça önemlidir” diye konuştu.
“Erken teşhis için, meme kanseri taraması yaptırın”
Meme kanseri tedavisinde erken teşhis esastır; çünkü hastalığın erken evrelerinde tedavilerin başarı şansı oldukça yüksektir. Bunun için 20 yaşından sonra 3 yılda bir doktor kontrolü yapılmaya başlanmalıdır. 40 yaşından sonra ise yıllık doktor muayenesi ve yıllık mamografi tetkiki mutlaka yapılmalıdır. Mamografi çekilmesi meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlar. Yıllık olarak yapılması ile aşırı radyasyona maruz kalınmaz. Mamografi çekimi sırasında memeye uygulanan sıkıştırma işlemi de kanser gelişmesine yol açmamaktadır.
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Tüm Yorumlar