>
Latince ismi melissa officinalist melisa bitkisi diğer adlarıyla limon otu, oğul otu, bal arısı sakinleştirici özelliği ile bilinen nane familyasına ait bir bitkidir.
Kullanımı orta çağlara kadar dayanan melisa özellikle stres ve kaygıyı azaltıcı, uyku getirici, iştah açıcı, ağrıyı rahatlatıcı ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olarak kullanılmıştır. Orta çağlardan önce bile, yaraları iyileştirme, zehirli böcek ısırıkları ve arı sokmalarının tedavisine yararlı bir bitki olmuştur. Günümüzde ise daha çok kedi otu, papatya, şerbetçi otu gibi diğer yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğe sahip bitkiler gibi rahatlatıcı özelliği ile bilinmektedir. Uçuk gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan kremlerin yapımında da melisa bitkisinden yararlanılmaktadır.
Melisa Otunun Faydaları Nelerdir?
Melisa otu ve melisa çayının faydaları nelerdir maddeler halinde;
Melisa sindirim sisteminde aktif bir rol oynamaktadır. Şişkinlik ve gaz gibi sindirim sistemini problemlerini azaltmak için kullanılan melisa otu, sahip olduğu uçucu yağlar sayesinde gastrointestinal sistemde sakinleştirici bir etki göstermektedir. İçerdiği sedatif özelliklere sahip kimyasallar gastrointestinal sistemdeki sorunları yatıştırmaya yardımcı olmaktadır.
Melisanın başka bir şaşırtıcı özelliği de bağışıklık sistemini uyarmak için sahip olduğu yeteneğidir. Antiviral ve antibakteriyel olduğu bilinmekte olan melisa otu, aynı zamanda kafeik ve rosmarinik asitler bakımından çok zengindir. Melisa otu sağlıklı bir bağışıklık sisteminin tetiklenmesi ve hücre duvarlarının güçlendirilmesine destek olmaktadır. Aynı zamanda enfeksiyonlarla savaşabilen melisa otu, hücrelere girme olasılığı olan bakteri ve virüsleri engellemektedir.
Melisa otu, reaktif oksijen türlerini nötralize eden güçlü antioksidanlar olan kafeik asit ve rosmarinik asit bakımından zengindir. Aynı zamanda ağrılı koşulları yatıştırmaya yardımcı olan doğal bir anti-inflamatuar gibi davranan öjenol içerir. Bu bileşikler derin antibakteriyel ve antiviral özellikler sunarak hücreleri korumaya yardımcı olmaktadır.
Melisa otu toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olarak karaciğer sağlığını desteklemektedir. Doğru ürünler kullanılmadığında, detoksifikasyon süreci zamanla karaciğeri yıpratmakta ve karaciğerde hasara yol açmaktadır. Fakat melisa otu toksinlerin yol açtığı zararlı etkilerinden organların korunması için adeta bir ilaç gibi çalışmaktadır.
Antioksidan desteği sağlayan bitkiler aynı zamanda kan şekerini dengelemeye de yardımcı olabilmektedir. Kan şekeri ve melisa otu arasındaki bağlantı üzerine yapılan çalışmalar henüz az olsa da, insülin direncini azalttığı görülmüştür. Şimdiye kadar yapılan araştırmalara dayanarak, melisa otunun kan şekeri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Hafıza, düşünce ve sakinlik üzerindeki olumlu etkileriyle bilinen melisa otunun, beyni fiziksel zararlardan koruduğu söylenmektedir. Sahip olduğu öjenol maddesi beyin hücrelerine saldıran önce serbest radikalleri nötralize etmektedir (etkisiz hale getirmektedir). Rozmarinik asit ise melisa otunun sahip olduğu bir başka önemli bileşendir ve felç gibi durumların tedavisi için etkili olduğu görülmüştür.
Melisa bitkisi yüksek dozlarda hafif yatıştırıcı etkiye sahip olması nedeniyle anksiyete için etkili bir tedavi yöntemi olabilmektedir. Yapılan çeşitli araştırmalarda, melisa özünün stresi azaltmaya yardımcı olan antianksiyete ve antidepresan yeteneklerine sahip olduğu görülmüştür.
Rahatlamaya yardımcı olan melisa çayı uykusuzluğun tedavisi için oldukça destekçi olmaktadır. Çocuklar ve yetişkinler için de faydalı olan melisa otunun, yapılan çalışmalarda özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda uyku kalitesinde önemli gelişmeler gösterdiği görülmüştür.
Melisa otu bellek ve bilişsel işlevi artırmaya yardımcı olmaktadır. Alzheimer hastalığı, nörotransmiter asetilkolin üreten bir nöron kaybı ile karakterize edilmektedir. Melisa otu ise asetilkolin aktivitesini artırabildiği için hafıza kaybı ile mücadele etmektedir. Beyini oksidatif hasar ve nörodejenerasyondan koruyabilen melisa otu aynı zamanda bir antioksidan olarak görev görmektedir. Aynı zamanda, uçucu yağlara da sahip olan melisa otunun demans hastalarında ajitasyon azaltmada etkili olduğu görülmüştür.
Melisa bitkisi tiroid hormon üretimini düzenleyen bir yeteneğine sahip olması nedeniyle Avrupa’da tiroid problemleri tedavi etmek için kullanılmaktadır. Melisa bitkisi antiviral özellikleri de taşımaktadır. Kronik yorgunluk sendromunun tedavisinde oldukça yararlı bitki olarak kabul edilmektedir.
Melisa bitkisi, antiviral özelliklere sahip olması nedeniyle bir fincan melisa çayı soğuk algınlığı veya grip gibi durumlarda oldukça yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan melisa otu kullanılan merhemler ise soğuk algınlığı sırasında iyileşme sürecini hızlandırmak için topikal olarak kullanılmaktadır.
Melisanın Cilde Faydaları
Melisa Çayının Sağlığa Faydaları
Melisa sağlığa yardımcı güçlü bir bitki olarak ün kazanmıştır. Halk arasında limon otu olarak anılmasının sebebi ise kokusunun limonu andırıyor olmasıdır. Uzun ve sağlıklı bir yaşama destek olmasının bilim adamları tarafından da desteklenmesi bu şifalı bitkiyi daha da popüler hale getirmiştir.
Faydaları ise şöyle sıralanmıştır;
Melisa Yağının Sağlığa Faydaları
Melisa yağı melisa bitkisinin yaprak ve çiçeğinden yapılmaktadır. Oldukça nazik bir aromaya sahip olan melisa yağı sağlık açısından oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Özellikle ciltle ilgili problemlerde etkili olan melisa yağı güçlü bir antiviral ve sakinleştiricidir.
Melisanın Zararları
Gıdalarda beraber tüketilen melisa bitkisi güvenli olarak kabul edilmektedir. Tıbbi miktarda kısa süreler için tüketimi ise sağlıklı yetişkinler için muhtemelen güvenlidir. Uzun süreli melisa tüketiminin güvenli olduğuyla ilgili yeterli bilgi yoktur.
Melisa Çayının Zararları
Melisa çayının aşırı tüketilmediği ve dengeli miktarlarda alındığı takdirde bilinen bir yan etkisi yoktur. Yetişkinlerin tedavi amaçlı kısa vadede tükenmesinde bir sakınca yoktur. Araştırmalar dört aya kadar düzenli kullanım için bir sakınca görmemektedir. Uzun vadede kullanımın da zararsız olduğuna dair yeterli bilgi yoktur. Elbette bütün şifalı bitkiler gibi doktora danışmadan tüketmek tavsiye edilmiyor.
Dikkat edilmesi gereken durumlar;
Hamilelikte Melisa Çayı Tüketimi
Olumlu etkileri
Olumsuz etkileri
Tavsiyeler
Melisa bitkisini yağ, infüzyon (çay) gibi geleneksel yollarla tüketebilirsiniz. Genellikle hafif ve güvenilir miktarlarda tüketimi tedavi yöntemi için uygun olarak kabul edilmektedir.
Melisa çayı için küçük bir tutam kullanılmalı, önerilen dozun üstüne çıkılmamalıdır Tüketimi ise günde 2-3 bardağı aşmamalıdır.
Tüm Yorumlar