Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Kirli Hava Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Giderek artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için büyüyen sanayi çevreyi önemli ölçüde kirletirken, maruz kalınan zararlı maddeler cilde, gözlere ve solunum sistemine zarar veriyor.

Kirli Hava Sağlığımızı Tehdit Ediyor
15 Aralık 2017 MyGaziantep

Giderek artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için büyüyen sanayi çevreyi önemli ölçüde kirletirken, maruz kalınan zararlı maddeler cilde, gözlere ve solunum sistemine zarar veriyor. “15- 21 Aralık Hava Kirliliği İle Savaş Haftası” nedeniyle Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Recep Akgedik, hava kirliliğinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de 45 bin kişi hava kirliliğinden hayatını kaybediyor

Dünyada yaklaşık 3 milyon kişinin, hava kirliliği sebebiyle hayatını kaybettiğini ifade eden Akgedik, “Türkiye’de ise bu rakam her yıl 45 bin kişi civarındadır. 2017 yılı verilerine bakıldığında, partikül madde 10 diye adlandırılan kirlilik düzeyinde tüm Türkiye ortalamasında Rize haricindeki tüm illerimiz sınır değerin üzerindedir. Bu durum sağlığımız açısından ciddi riskfaktörleri oluşturmaktadır.

En kolay çocuklar etkileniyor

Risk altında olan gruplar arasında çocuklar ilk sırada bulunmakta. Çocukların solunum yolları daha hassas ve temiz olduğundan hava kirliliğinden daha çok etkilenmektedirler. Alerjik yapısı olan çocuklarda daha dikkatli olunmalıdır. KOAH, astım ya da daha önce tüberküloz, zatürre gibi hastalık geçirmiş, akciğerinde hasar kalmış olanlar ve özellikle 65 yaş üzeri kişiler risk altındaki grupta yer almaktadır. Belirli bir yaştan sonra vücut direnci kırılmakta ve solunum yollarının hassasiyeti kirli havanın da etkisiyle artmaktadır. Hamileler de aynı şekilde hava kirliliğinden en çok etkilenenler arasında bulunmaktadır. Vücut direncini düşüren bir hastalığı olanlar ( kanser, diyabet, kronik karaciğer, böbrek ve kalp rahatsızlıkları) yine riskli grup içinde yer alır. Bu grupta yer alan bütün hastaların akciğerleri hassastır. Kalp hastalarının akciğeri hassas olur çünkü kalp akciğeri yormaktadır. Bir kalp yetersizliği hastası da hava kirliliğinden bir KOAH’lı hasta gibi etkilenmektedir. Hem enfeksiyon hem de alevlenmeler açısından risk altındadırlar.

Burun ve ağzınızı kapatarak korunun 

Özellikle astım ve kronik bronşiti olan kişilerin burundan nefes alması gerekmektedir. Burun filtre görevi gördüğü için zararlı maddeleri süzerek akciğerlere nispeten daha temiz bir hava iletecektir. Akşam saatleri yani trafiğin yoğun olduğu zamanlarda dışarda olmaktan kaçınılmalıdır. Kış aylarının etkisiyle soğuk ve kirli havada ağzı ve burnu atkı, şal ya da maskeyle korumak gerekmektedir. Göğüs ve sırt bölgesini de soğuktan koruyarak sıcak tutmak hastalıklardan uzak durmak açısından çok önemlidir. Bağışıklık sistemi güçlü tutularak hastalıklara karşı dirençli olunursa kirli havanın kişiyi etkileme oranı düşebilmektedir. Bunun için düzenli uyku ve sağlıklı beslenme de çok önemlidir. 

Kirli havada yürüyüş yapmaktan kaçının 

Hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde yaşayan insanlar sürekli olarak bu etkilere maruz kaldıklarından geçmeyen öksürüklerin, kronik bronşitlerin ve astımların ortaya çıkma riski artmaktadır. Enfeksiyon bulgularının görüldüğü durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Astım krizlerinin ortaya çıktığı ya da KOAH hastalarının yakınmalarının arttığı durumlarda ise nefes açıcı ilaçlar kullanmaları gerekmektedir. Hastalığın durumuna göre toz ya da sprey şekillerde ilaçlarla ya da ileri vakalarda buhar şeklinde kullanılan nefes açıcı ilaçlarla tedavi önerilmektedir. Kışın hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan risk altındaki grupların, özelikle KOAH’lı ve astımlı hastaların yürüyüş yapmamaları gerekmektedir.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz