>
Kabızlık, kalın bağırsakların çok yavaş ya da yetersiz kasılması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık, dışkının hareketlerini yavaşlatırken vücudun daha fazla su kaybetmesine neden olacaktır.
KABIZLIK NEDEN OLUR?
Kabızlığın birçok nedeni bulunmaktadır. Kabızlık nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
LİF EKSİKLİĞİ
Lifli gıdalarla beslenmeyen kişilerde bir süre sonra kabızlık şikâyetleri görülmeye başlayacaktır. Meyve, sebze ve tahıllar lif yönünden zengin gıdalardır. Bu gıdaların sık tüketilmesi ile kabızlık önlenebilmektedir.
AĞRI KESİCİLER
Bazı ağrı kesiciler, kabızlığa neden olmaktadır. Özellikle morfin ve kodein içeren ağrı kesicilerde sindirim sistemini etkileyici maddeler yer almaktadır. Bu maddeler, kabızlığa zemin hazırlamaktadır. Bu tür ilaçları sürekli ve sık kullanan kişilerde kronik kabızlık görülme oranıoldukça yüksektir.
HAREKETSİZ YAŞAM
Hareketsiz bir yaşam, kabızlık riskini artıracaktır. Özellikle yaşın ilerlemesi ile başlayan hareketsizlik kabızlık belirtilerinin görülmesine neden olacaktır. Fiziksel aktivitelerin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir. Hareketin kısıtlanması ile metabolizma yavaşlayacak ve bu durum sindirim sistemini de etkileyecektir.
HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU
Huzursuz bağırsak Sendromu, özellikle 35 yaş altı kadınlarda çok sık görülmektedir. Bu rahatsızlığın belirtileri aşırı gaz, karında şişkinlik, ağrı, ishal atakları ve kabızlık olarak bilinmektedir. Kronikleşmeye oldukça müsait olan bu rahatsızlık, ilerleyen zamanlarda kabızlığa neden olabilecektir.
HAMİLELİK
Hamileliğin bazı dönemlerinde bağırsaklar ile ilgili sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bu dönemlerde hamilelerde kabızlık görülme oranı oldukça fazladır. Bunun başlıca nedeni, kandaki Progesteron hormonunun artmasıdır.
DIŞKILAMAYI ERTELEMEK
Dışkılamayı erteleme durumu, kabızlığın başlıca nedenlerinden birisidir. Kişiler, bulundukları ortamla alakalı olarak, psikolojik nedenlerden dolayı ya da herhangi bir başka nedenle tuvalete girmeyi engelleyebilmektedir. Tuvalet ihtiyacının zamanında karşılanmaması, zamanla kabızlığa neden olmaktadır. Dışkının kalın bağırsakta gereğinden fazla zaman kalması durumunda su miktarı azalarak sertleşmesi ve bu durumda kabızlığın oluşması söz konusu olacaktır.
KABIZLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bir kişinin kabız olup olmadığını anlaması için bazı belirtilere dikkat etmesi gerekmektedir. Kabızlığın belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Dışkılamada zorlanma
Her zamankinden daha az tuvalete çıkma
Karında şişlik
Mide bulantısı
İştah kaybı
Karın ağrısı
Gaz
Kramplar
Sert dışkılama
Bağırsakların tam olarak boşaltılamaması
Makatta gerginlik hissi
Halsizlik
KABIZLIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kabızlığın tedavisinde iki yöntem kullanılmaktadır. Kabızlık tedavi yöntemleri şunlardır;
İlaçla kabızlık tedavisi
Bitkisel kabızlık tedavisi
İLAÇLA KABIZLIK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Normalden uzun süren kabızlıkların iyileşmesi için mutlaka ilaç tedavisi gerekmektedir. Kabızlık tedavisinde 6 tür ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar kabızlığın tedavisinde oldukça etkilidir. İlaçla kabızlık tedavisinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Bağırsakta kitle oluşumunu engeller
Su tutulumunu artırarak bağırsakların yumuşak tutulmasını sağlar
Bağırsak hareketlerini hızlandırır
Dışkılamayı yumuşatır
Kayganlık sağlayarak kolay dışkılama yaptırır
BİTKİSEL YOLLARLA KABIZLIK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Bazı bitkisel yöntemlerle kabızlıktan kurtulmak mümkündür. Günlük yaşamda tüketilen bazı besinler, kabızlık tedavisinde oldukça etkilidir. Bitkisel kabızlık tedavisi için kullanılan besinler şu şekilde sıralanabilir;
SİNAMEKİ
Kabızlığın başlıca ilaçlarından birisidir. Sinamekinin özelliği, bağırsakların hareketini artırarak dışkılamanın düzenli yapılmasını sağlamaktır. Ancak kullanımında çok dikkatli olunmalıdır. Sinamekinin fazla tüketilmesi, ishale neden olacaktır.
ILIK LİMONLU SU
Kabız olan kişiler, sabah aç karna ılık suyun içerisine yarım limon sıkarak içerse bağırsakları daha hızlı çalışacak ve kabızlık geçirilmiş olacaktır. Düzenli kullanımı halinde kabızlık birkaç gün içinde tamamen ortadan kalkacaktır.
KURU MEYVELER
Kuru meyveler, sabah kahvaltısı öncesi aç karna tüketildiği zaman kabızlığa iyi gelmektedir. Kuru incir, kuru kayısı, kuru erik gibi meyvelerin tüketiminin ardından üzerine ılık su içmek, bağırsakların çalışmasına neden olacaktır. Kuru meyveler çiğ olarak ya da komposto şeklinde tüketilebilir.
SU
Su tüketimi, kabızlığın tedavisinde oldukça etkilidir. Kabızlıkta su tüketimine özen gösteren bir kişi, kısa sürede bu sıkıntısından kurtulabilecektir.
KETEN TOHUMU
Yoğurda eklenerek tüketilen keten tohumu, kabızlığın tedavisinde oldukça etkili olmaktadır.
BEYAZ ET
Beyaz etin bağırsak rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Kırmızı et, bağırsak zorlayıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayanların beyaz ete ağırlık vermesi akıllıca olacaktır.
ZEYTİN – ZEYTİNYAĞI – KEKİK
Zeytin ya da zeytinyağını üzerinde kekik dökerek tüketen kişilerde kabızlık sorunu ortadan kalkmaktadır. Zeytinyağı bağırsak geçişlerini düzenlemektedir. Her gün aç karna 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek, kabızlığı önlemek için oldukça gereklidir.
Kabızlığa iyi gelen besinleri uzun süre tüketmek ve tüketiminde aşırıya kaçmak da zararlıdır. Bu durumda bağırsaklar bağışıklık kazanacaktır ve bir süre sonra besinlerin herhangi bir etkisi kalmayacaktır.
Tüm Yorumlar