Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

İnşaat mühendisleri arasında işsizlik yaygınlaşıyor

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat mühendisleri arasında işsizliğin hızla yaygınlaştığını belirterek, “Onurlu ve güvenceli bir meslek hayatı en temel talebimizdir” dedi..

İnşaat mühendisleri arasında işsizlik yaygınlaşıyor
17 Temmuz 2020 MyGaziantep

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat mühendisleri arasında işsizliğin hızla yaygınlaştığını belirterek, “Onurlu ve güvenceli bir meslek hayatı en temel talebimizdir” dedi.

ÇALIŞMA ŞARTLARI ZORLAŞIYOR

Her yıl 10 bin yeni inşaat mühendisinin mezun olduğunu hatırlatan İMO Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, ihtiyacın çok üzerindeki mezun sayısının sürdürülemez olduğuna dikkat çekti. Çeliktürk, “0-5 yıllık İnşaat Mühendislerinin neredeyse yarısının işsiz olması, yine aynı mesleki tecrübeye sahip genç meslektaşlarımızın çalışan kısmının ise yarıya yakının düşük ücretlerle çalışması ve alınan düşük ücretlerin yanında uzun çalışma saatleri, sağlıksız çalışma koşulları ve güvencesizlik adeta çalışma hayatımızın rutini haline geldi” şeklinde açıklamada bulundu.

GENÇ İŞSİZLİK REKOR KIRIYOR

Başkan Çeliktürk, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Üniversite mezunu genç işsizlik rakamlarının rekor kırdığı ülkemizde açılan tabela üniversiteleri umut tacirliği işlevi görüyor. Bugün artık bir inşaat mühendisliği bölümü, üniversite sınavı sıralamasında 300 bininci öğrenciyi alabiliyor. Hiçbir dayanağı ve planlaması bulunmayan her ile bir üniversite anlayışının sonucu olarak her yıl yaklaşık 10 bin yeni inşaat mühendisi mezun oluyor.

BU DURUMU KABUL ETMİYORUZ

İşsizlik ve bunun sonucu olan güvencesizlik bize adeta olması gereken doğal bir durummuş gibi sunuluyor. Dünyada yurt içi ve yurt dışı inşaat yatırımlarında sayılı ülkelerden biri olan Türkiye’de, normal şartlar içerisinde yıllık yapılan inşaatlarda sadece üstyapı alanı için özel sektörde istihdam edilmesi gereken inşaat mühendisi ihtiyacı yaklaşık 50 binken, çok düşük ücretlerle ve yüzde 20’ye yaklaşan bir işsizlik oranı ile karşı karşıyayız.

İŞSİZLİK KADER DEĞİL SÖMÜRÜ ÇARKI

 Önümüze sunulan bu durumun doğal bir durum olduğu algısını reddediyoruz. Tam tersine ülkemizde İnşaat Mühendislerinin işsiz kalmasının izah edilemeyecek bir durum olduğunu, işsizliğin ve güvencesiz çalışma koşullarının kader değil sömürü çarkının bir parçası olduğunu, yaşadığımız sorunların çözümünün neler olduğunu bildiğimizi ifade ediyor, bu sorunların çözümü olan taleplerimizi daha önce defalarca açıkladığımız gibi yine ve ısrarla tekrar hatırlatıyoruz.”

Yorumlar (0)

Yorum Yaz