>
İlk Bahar mevsimi erken başladı, çiftçiler kara kara düşünüyor. Son bahar mevsiminin yağışsız geçmesi kış günlerinde hava sıcaklıklarını mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi birçok ağacın çiçek açmasına neden oldu.
İlk Bahar mevsimi erken başladı, çiftçiler kara kara düşünüyor. Son bahar mevsiminin yağışsız geçmesi kış günlerinde hava sıcaklıklarını mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi birçok ağacın çiçek açmasına neden oldu.
Yalancı bahara aldana ağaçlar arasında Antepfıstığı da var.
Gaziantep’in birçok ilçesinde kaysı ve badem ağaçları çiçek açtı fıstık ağaçlarında bahar uyanışı başladı. Bahar mevsimini erken başlamasının en kötü sonucu olası bir don olayında birçok meyve ağacından ürün alınamayacağı gibi ağaçların kuruyup ölme riski de bulunuyor.
Şehitkamil ziraat odası başkanı Cuma Yiğit yaşanan kuraklık ve bahar mevsiminin erken başlaması ilgili açıklamalarda bulunarak çiftçileri uyardı:
“ Güneydoğu Anadolu bölgesinin şuandaki en büyük sıkıntısı kuraklık bu kuraklıktan da en çok etkilenecek iller arasında Gaziantep başta geliyor. Yaşanan kuraklığın yanı sıra busen bahar erken başladı, ağaçlar şuan uyuması gerekirken şimdiden çiçek açıyor. Gaziantep’te badem ağaçları şubat ayının başlarında açmaya başladı şuanda kaysılarda açıyor bunların yanında fıstık ağaçları da filiz vermeye başlar, en ufak bir soğukta bu ağaçlar çok büyük zarar görür. Şimdiden hem mahsul tehlikede hem de ağacın kendisi tehlikede. Bir fıştık ağacının kendini toparlaması 5-6 seneyi bulur. İnşallah böylesi bir don olayı yaşanmaz.”
Kuraklığa karşı çalışma yaptıklarını Söyleyen Yiğit “Bu bölgeye zeytin dikilsin diye büyükşehir belediyesi tarım daire başkanlığı ile otak çalışmalarımız sürüyor zeytin hem yağışı çekiyor hem bu ağaçların orman vasfı var hem de meyvesinden yararlanmış oluruz. Büyükşehir beledisi ile başvurduğumuz 50 bin zeytin fidanı onaylandı her ilçede çiftçilerimize onar dekarlık bahçe kuracağız.”
Yiğit; nisan mayıs aylarında yağış olursa hububatı kurtara bildiklerini söyledi: “ Nisan Mayıs aylarında havalarımız yağışlı geçer ise hububatı kurtulur meralar birazda olsa otlanır. Ama bahçe olan yerlerimiz bu yağışlardan çokta faydalanamaz. Özelliklede Gaziantep bahçe ağırlıklı olduğu için bu yağışlar ağaçları kurtarmaz örneğin geçen yıl kuraklıktan dolayı fıtıklar içini tam dolduramadı önceleri zeytin de 3.5 kg da 1 kg yağ verirken busene 8,9 kg de 1 kg yağ verdi buda ürün kaybı. Bölgemizde sulama imkanı az kuyularda geçen sene yaz ortasında birçoğunda su azaldı bazıları da kurudu kuraklık yine böyle devam ederse daha kötü olabilir.”
Tüm Yorumlar