Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Günlük hayattaki saplantılarımızdan nasıl kurtuluruz?

Gün içinde çalışırken, yemek yaparken veya herhangi bir şeyle meşgul olduğumuz sırada iç sesimiz ve düşüncelerimiz bize eşlik eder.

Günlük hayattaki saplantılarımızdan nasıl kurtuluruz?
10 Aralık 2020 MyGaziantep

Zihnimizde aniden beliren bu düşünceler olumlu hislerin yanı sıra üzüntü ve korku gibi olumsuz duyguları da beraberinde getirebilir. Bazı insanlar bu düşünceleri içselleştirmedikleri için etkilenmezler fakat çok büyük bir kesim bu düşüncelerin gerçekliğine inanarak endişe duyar.

Zihnimize bir anda gelen, bir yerlerde takılı kalan bu düşünceler ne kadar saçma olursa olsun kişide endişe yaratır. Bir yerden hastalık bulaşma düşüncesi, yöneticinin hazırladığım raporu beğenmeyecek olma ve  beni küçümseyecek olması düşüncesi, sınav esnasında veya sessiz bir yerde kendini kontrol edemeyerek çığlık atma düşüncesi, araba kullanırken acaba birine çarpmış olabilir miyim düşüncesi, yüksek bir yere çıktığında oradan atlama veya metro beklerken yanındaki kişiyi raylara atma düşüncesi, dışarıda herhangi bir yerden kişiye kurşun isabet etmesi veya araba kullanırken direksiyonu uçuruma kırma düşüncesi, doktor kontrolünde aletlerin steril olmadığı düşüncesi… Hayatımızın her alanında riskler daima mevcut olduğunun farkındayız. Fakat burada önemli olan herkesin aklına anlık olarak gelmesi muhtemel bu düşüncelere bizim nasıl tepki verdiğimizdir.

Mutsuz eden endişe yaratan düşünceleri aklınızdan çıkarmaya veya unutmaya çalıştıkça endişe daha güçlü belirmeye başlar. Tetiklenen endişeli iç sesimiz huzurlu ortamımızı sabote ederek; Ya böyle olursa, ya başıma gelirse, ya karşılaşırsam, ya yapmışsam… diyerek bizi korkutmaya başlar. Yatıştıran iç sesimiz; Hayır böyle olması mümkün değil diyerek bizi sakinleştirmeye çalışır. Ama zihnimizdeki korkutucu ve yatıştırıcı iç ses diyalogları bize fayda sağlamayarak yalnızca olumsuz düşüncelerin kuvvetlenmesine yol açar. Hangi konuda olursa olsun hayatımızda bir şeye karşı koymak ve direnç yaratmak istediğimiz sonucu almak yerine karşı koyduğumuz düşünceyi güçlendirir. Düşünmek istemediğiniz konu daha fazla düşünmenize neden olur. Bu düşünceler zihninizde daha çok tekrar ettiğinde, yoğunlaşarak daha korkutucu hale gelir ve rutinlerimizi değiştirerek hayatımızı olumsuz etkilemeye başlar.

Danışan örneğimde paylaştığım gibi sahip olduğumuz düşüncelerin üzerimizde kaygı ve korku yaratmasının nedeni, bu düşünceleri yanlış değerlendirmemiz ve tekrar tekrar düşünmeye devam etmemizdir. Düşünceleri anlamlandırmaya çalışmak, neden oluştuğunu düşünmek onları hayatımızın daha da merkezine taşır. Ayrıca biz bu düşünceleri ne kadar uzaklaştırmaya çalışırsak zihnimizde daha fazla tekrarlandığına tanık oluruz.  Gerçekleşen bu tekrarlar sağlıksız ve bizi yoran düşünceleri daha çok güçlendirir. Böyle bir durumlarda savaşmak yerine zihnimizi özgür bırakmak bize fayda sağlayacaktır.

Anda olmak duygularımızı, düşüncelerimizi izleyebilmektir. Bu olumsuz döngü içerisinde sağlıksız düşüncelerin oluşturduğu kaygılar anı yaşamamıza engel olur. Düşünceleri yalnızca izlemek ve sonrasında gerçekliğe dair bağının olmadığını görerek özgürce serbest bırakmak bu durumdan kurtulmak için et etkili yöntemdir.

Farkındalığınızın gücünü kullanarak sizi yoran, yaşam kalitenizi olumsuz etkileyen ve acı veren düşüncelerinizi serbest bıraktığınızda korkularınızdan kolaylıkla kurtulduğunuzu gözlemleyeceksiniz. Artık kontrolü siz ele geçirerek düşüncelerinizi yönetecek ve farkındalığın verdiği keyifle anın doyasıya tadını çıkartabileceksiniz.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz