Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Güneydoğulu İhracatçılar 2019’dan Umutlu

2018 Kasım ayı ihracat rakamlarını açıklayan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci Kasım ayında bölgeden 794,26 milyon dolar...

Güneydoğulu İhracatçılar 2019’dan Umutlu
5 Ocak 2019 MyGaziantep

2018 Kasım ayı ihracat rakamlarını açıklayan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci Kasım ayında bölgeden 794,26 milyon dolar, Gaziantep’ten ise 665,64 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, 2018 yılı Ocak- Kasım döneminde ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 189 ülkeye toplam 7,782 milyar dolarlık ihracatın kayıt altına alındığını ifade etti.

2018 yılının Ocak-Kasım ayları ihracat rakamları hakkında bilgi veren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin 2018 yılının 11 aylık döneminde gerçekleştirdiği ihracatın her geçen ay artarak devam ettiğini ve ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlandığını ifade ederek “Üreten ve istihdam sağlayan bölgemizde Ocak-Kasım aylarında toplam ihracatımız 7,782 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bölge ihracatçılarımızın ülke ekonomimize sağladığı katma değer her geçen gün artarak devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte ihracatımızın daha fazla artacağına inanıyoruz. Dünya pazarlarının en önemli aktörleri haline gelen ihracatçılarımızın ülke kalkınması için üzerine düşeni fazlasıyla yaparak hedeflerimize ulaşmamız yönünde çabalar sarf edeceklerini biliyor, bu çabalarından dolayı bütün ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum. Elde edilen ihracat başarısında rol alan herkesi kutluyorum” dedi. 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından Kasım ayında kayıt altına alınan ihracat rakamları hakkında bilgi veren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgeden 189 ülkeye yapılan ihracatın bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %11,29 artışla 794,26 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. Kileci yaptığı değerlendirmede, Gaziantep’ten yapılan ihracatın ise Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %13,44 artışla 665,64 milyon dolar olduğunu ifade etti.

“İhracatın İthalatı Karşılama Oranı ve Dış Ticaret Fazlası Sıralamasında En Önlerdeyiz”

Önemli ekonomik göstergeler olan “ithalatın ihracatı karşılama oranı” ve “dış ticaret dengesi”ne de değinen Kileci, Ocak-Ekim 2018 döneminde TÜİK verilerine göre Gaziantep’in ihracatının ithalatını karşılama oranının %129 olarak gerçekleştiğini ve bu orana Gaziantep’ten daha fazla ihracat yapan 5 kentin hiçbirinin ulaşamadığını ifade etti. Koordinatör Başkan Kileci ayrıca şehrin bu dönemde 1,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini açıkladı. Kileci, “Yılın ilk 10 aylık döneminde 4,3 milyar dolar ithalat yapan Gaziantep bu ithalata karşılık 5,6 milyar dolar ihracat yaparak ülkemize 1,3 milyar dolar net döviz girdisi kazandırmıştır. Bu tutarla Bursa ve Sakarya’nın ardından Türkiye’de en çok dış ticaret fazlası veren 3. şehir durumundayız.” dedi . 

İhracatta Artış Kasım’da da Devam etti

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine dayanılarak yapılan yazılı açıklamada, GAİB’in 2018 yılında Ocak-Kasım döneminde, kayıt altına aldığı ihracatın 2017 yılının aynı dönemine kıyasla %6,14 artışla toplam 7 milyar 782 milyon dolar olarak gerçekleştiği ifade edildi. GAİB’in son 12 aylık ihracatının ise (Aralık 2017-Kasım 2018), bir önceki 12 aylık döneme göre %6,1 oranında artarak 8 milyar 508 milyon dolar olduğu öğrenildi.

Ortadoğu Ülkeleri Yine Lider

GAİB ihracatı ülke gruplarına göre incelendiğinde, Orta Doğu Ülkeleri’nin %48,9 ile ilk sırada yer aldığı, AB Ülkeleri’nin %19,9 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri’nin ise %11,2 pay ile üçüncü sırada yer aldığı görüldü. Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Ocak-Kasım 2018 döneminde 189 ülkeye ihracat gerçekleştirildiği ve Irak, ABD, Suriye, İtalya, Suudi Arabistan, İran, İngiltere, Almanya, İsrail ve Libya’nın en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında olduğu belirtildi. İhracatı yapılan mal grupları incelendiğinde ise Makina Halıları, Kumaşlar, İplikler, Pastacılık Ürünleri, Değirmencilik Ürünleri, Plastikler ve Mamulleri, Bitkisel Yağlar, Demir Çelik Mamulleri, Dış Giyim ile Diğer Gıda Müstahzarlarının en çok ihracatı yapılan mal grupları olduğu ifade edildi.

Gaziantep En Fazla İhracat Yapan 6. İl Oldu

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin lokomotif ili olan Gaziantep ihracatının 2018 yılı Ocak-Kasım döneminde önceki yılın aynı dönemine kıyasla %6,25 artışla toplam 6 milyar 356 milyon dolara ulaştığı ve bu rakamlarla Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini koruduğu ifade edildi. Gaziantep’in ihracatında ön sıralarda Halı, Tekstil ve Hammaddeleri, Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Kimyevi Maddeler ile Ağaç ve Orman Ürünleri sektörlerinin geldiği belirtildi.

“Kurumlar Arasında Eşgüdümün Önemi”

GAİB Koordinatör Başkanı Kileci sözlerine Gaziantep’teki kurum ve kuruluşlar arasındaki eşgüdümün önemine değinerek “Gaziantep’in başarısını devam ettirmek ve çok daha iyi noktalara getirmek için, kurum ve kuruluşlar olarak belirli bir eşgüdüm içinde hareket etmeliyiz. Biz de bu gün tam olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan odalarımız, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, diğer taraftan Valilik, Belediyelerimiz, Milletvekillerimiz, kamu kurumlarımız, Gaziantep’in başarıya ulaşması için, ülke ekonomisine katkı sağlamak için, daha iyi bir gelecek için her zaman birlikte hareket etmeye gayret ediyoruz. Bu çerçevede görevi ülke ihracatını ve ihracatçısını koordine etmek geliştirmek ve yönlendirmek olan ihracatçı birliklerine her türlü yardım ve desteği esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlara, bütün paydaşlarımıza şahsım ve temsil ettiğim Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) adına teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” dedi.   

 

Yorumlar (0)

Yorum Yaz