>
Tüm Türkiye’de 13 Eylül Dünya Sepsis Günü kapsamında başlatılan farkındalık eğitimi Gaziantep’te yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5.5-8 milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan ve görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren SEPSİS ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı hareket geçerek farkındalık ve eğitim kampanyası başlattı.
Tüm Türkiye’de 13 Eylül Dünya Sepsis Günü kapsamında başlatılan farkındalık eğitimi Gaziantep’te yoğun katılımla gerçekleştirildi.
25 Aralık Devlet Hastanesi eğitim salonunda, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Emine Al tarafından yapılan sunumda, Sepsis farkındalık, tanı, ilk tedavi ve iler tedavileri konuları tüm yönleriyle anlatılarak Sepsis’in dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulandı.
Sepsis’in vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıtla kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlaması sonucu ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Emine Al sözlerine şöyle devam etti: “Sepsise enfeksiyonlar neden olmaktadır. En sık neden olan enfeksiyonlar ise, Akciğer (Zatürre), idrar yolu, karın, cilt ve barsaklardır. Bağışıklık sistemi zayıflamış, 65 yaş ve üstü iel 1 yaşından küçüklerin riski daha yüksek olmakla birlikte kronik hastalıkları olanlar da (şeker hastalığı, AIDS, Kanser, Böbrek ve Karaciğer hastalığı, ciddi yanık vb.) yüksek riski bulunan gruplar arasında yer almaktadır. Sepsis’in tek bir belirti ve bulgusu yoktur. Birçok belirti ve bulgunun farklı kombinasyonlarla bir araya gelmesi ile belirti vermektedir. Dünyada her yıl 31.500.000 kişide Sepsis geliştiği tahmin edilmektedir ve ne yazık ki hastalığın erken tanı konularak tedavi edilmemesi halinde birçok organda yetmezliğe, şoka ve yüksek oranda ölüme yol açtığı bilinmektedir.” dedi.
Ayrıca hastalığın ülke genelinde bilinmediğini dile getiren Al, farkındalık oluşturularak bilinirliliğini arttırmak gerekliliğine de vurgu yaptı.
Yaklaşık 3 saat süren ve sağlık çalışanlarını hedefleyen eğitime, Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin YAZI, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ömer AYKUT, Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa TANRIVERDİ, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Süleyman GANİDAĞLI, sağlık yöneticileri, hekimler ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Tüm Yorumlar