>
Gaziantep HDP İl binasında bir araya gelen HDP, DBP, ESP, SKYP, Yeşil ve Sol, DTK, TJA Antep il örgütleri ve 78’liler Girişimi Antep Meclisi hayır deklarasyonu yayınladı.
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul’un da katıldığı basın açıklamasında deklarasyonu HDP İl Başkanı Erkan Şahin okudu.
Şahin, Antep’te birlikte hareket ettikleri parti ve örgütlerle güçlü bir hayır kampanyasına hazırlandıklarını belirterek ”Anadolu’da 150 yıldır uygulanmaya çalışılan parlamanter sistem ne zaman iktidarın çıkarına ters düştüyse savaşlarla, darbelerle ve OHAL’lerle askıya alınmıştır” dedi.
“Yeni anaaysa AKP-MHP anayasasıdır” diyen Şahin bu anayasada emekçiler yoktur, Aleviler yoktur, Kürtler yoktur, kadınlar yoktur, demokrasi yoktur” diyerek Gaziantep’te etkili bir hayır kampanyası yapacaklarını söyledi.
”Ülkenin en büyük emek kenti olan Gaziantep anayasal değişiklikten en fazla zarar görecek olan kent olacak” diyen Şahin herkesin bir arada yaşadığı Antep’in AKP’nin iç ve dış politikaları sonucu yaşanılmaz hale geldiğini belirtti.
Toplantıda bir konuşma yapan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ise 7 Haziran’dan bugüne gelen süreç hakkında bilgiler vardı.
”Türkiye’de farklı kesimler farklı gerekçelerle hayır diyor” diyen Toğrul “Biz herkesin hayırı kendine diyerek olaya bakıyoruz. Yeni anayasa tüm farklıkları bir araya getiremiyor. Biz böyle bir anayasaya ihtiyaç duymuyoruz. AKP, ırkçı, asimilasyoncu, anayasayı tek adam anayasasına evrimek istiyor. Bu gelen tek adam diktatöryası, parti devleti sistemidir” dedi.
Toğrul, “Parti olarak bu anayasaya hayır diyeceğiz. Çünkü “güçler ayrılığını yok ediyoruz" diyerek tüm güçler tek kişi de toplanıyor. Yasama, yargı, yürütme tek kişinin elinde toplanıyor. Bu sistem Erdoğan için planlanıyor. Sonrası planlanmış değil. Bu sisteme ihtiyaç duyanlar fiili hali anayasal bir çerçeveye ulaştırıyor. AKP kolluk kuvvetlerini devrerye koyarak siyasi rakiplerrini devre dışı bırakmaya çalışıyor. Sebep olanların çözüm yarataması mümkün değildir. Bu iktidar geleceğimiz açısından çözüm olmayacaktır." dedi.
Gaziantep’te hayır kampanyasını ilk olarak kendilerinin başlattıklarını belirten Toğrul “Hayır geleceğimizdir. Hayır tüm farklılıkların bir arada yaşamasıdır. Hayır yüzyıldır çözülmeyen sorunlarımızın çözülmesidir. En önemlisi bu hayır barışın işareti olacaktır. Hayır ile Kürt sorununun diyaologla çözülmesi gerektğini herkes görecek. Yeni anayasa oylaması Türkye’nin barışını oylama süreci olacaktır. Bizim hayır gerekçemiz bellidir. Biz başklarının hayırını etkileyecek çalışma yapmayacağız. Herkesin hayırı kendsindedir. Antep Anadolu coğrafyasının küçük örneğidir. Burada atılan maya tutarsa tüm Türkiye’de tutar” deyerek sözlerini tamamladı.
Tüm Yorumlar