Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Gaziantep Fena Sallandı...

Adıyaman’ın Samsat İlçe merkezli 5,8 büyüklüğündeki deprem Gaziantep’te hissedildi...

Gaziantep Fena Sallandı...
2 Mart 2017 MyGaziantep

Adıyaman’ın Samsat İlçe merkezli 5,8 büyüklüğündeki deprem Gaziantep’te hissedildi. Deprem sonrası şehirde büyük panik yaşanırken, vatandaşları sokakları çıktı.Düşük ölçekteki sarsıntı yaklaşık 15 saniye sürdü. Depremin yaklaşık 10 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi.


Bir an önce aileleri ile haberleşen vatandaşlar, sallantının uzun sürdüğünü ve çok korktuklarını belirtti. Yaşanan deprem sonrası meydana gelen artçı sarsıntılarda Gaziantep’te hissedildi.Vatandaşlar evlerine girmekte tereddüt ederken, sokaklardaki bekleyişleri sürüyor.

 

Gaziantep'in deprem riskini gösteren harita

1. Derece deprem bölgesi: beklenen ivme değeri 0.40 g 'den büyük

2. Derece deprem bölgesi: beklenen ivme değeri 0.40 g ile 0.30 g arasında

3. Derece deprem bölgesi: beklenen ivme değeri 0.30 g ile 0.20 g arasında

4. Derece deprem bölgesi: beklenen ivme değeri 0.20 g ile 0.10 g arasında

5. Derece deprem bölgesi: beklenen ivme değeri 0.10 g 'den az

Deprem Büyüklüğü Nedir?

Deprem, yerkabuğunun gerilme etkisi sonuncu, belirli bir derinlikte kırılması olarak tanımlanabilir. Depremin büyüklüğü ise kırılan yüzeyin büyüklüğünü ve dolayısıyla ortaya çıkan enerjinin düzeyini belirten bir ölçüdür. Örneğin M=2.0 büyüklüğünde bir deprem, yeryüzünün derinliklerinde yaklaşık bir futbol sahasi büyüklüğünde bir kırığın meydana geldigini gösterir. Büyüklük bir birim artarsa, yani 3.0 büyüklüğünde bir deprem oluşmus ise, yaklaşık 10 futbol sahasına eşit bir alanın kırılmış olduğu anlaşılır.

Gerçekte, depremin büyüklüğü sadece kırılan yüzeyin alanı ile oranlı değildir. Büyüklüğü etkileyen iki etmen daha vardir: atım ve berklik (rijidite). Atım, kırılan yüzeyin iki tarafinda kalan kayaçların birbirlerine göre bağıl olarak ne kadar yer değiştirdiğini belirtir. Berklik ise, kırılan kayaçların sertliğine bağlı bir parametredir. Ancak depremin meydana geldiği derinliklerde genelde berklik değeri hemen hemen hep aynıdır ve sabit kabul edilebilir. Atım değerinin ise genelde kırılan yüzeyin büyüklüğüne hep orantılı olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle, büyüklüğün bilinmesi için sadece kırılan alanın yüzölçümünün tahmin edilmesi yeterli sayılabilir.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz