>
Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin YAZI, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında yaptığı açıklamada diyabetin vücudumuzun pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde .....
Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin YAZI, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında yaptığı açıklamada diyabetin vücudumuzun pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu belirtti.
Her yıl 14 Kasım’da farklı temalarla diyabetin önemine vurgu yapıldığını ve bu senenin temasının ise ‘’Kadınlar ve Diyabet” olduğunu dile getiren YAZI, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu yıl ki tema diyabet riski taşıyan veya diyabet ile yaşayan tüm kadınlar için ekonomik ve ulaşılabilir diyabet tedavisi, diyabet eğitimi ve kendi kendine diyabet yönetimi eğitiminin önemini teşvik etmek suretiyle Tip 2 diyabet ile mücadele kapasitesini güçlendirmektir.
Tüm diyabetli kadınlar; diyabeti daha iyi yönetmek ve sağlık durumlarını iyileştirmek için ekonomik ve ulaşılabilir bakımı ve eğitime ihtiyaç duymaktadır.
Diyabette mevcut duruma bakıldığında ise;
Kadınlar gelecek nesillerin sağlık ve refah düzeyine iyileştirmek için sağlıklı yaşam biçimlerini benimsemesi gereken önemli temsilcilerdir. Önlenebilir bir hastalık olan Tip 2 diyabet vakalarının % 70'i sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek önlenebilir. Yetişkinler arasındaki erken ölümlerin % 70'i büyük oranda ergenlik çağında başlayan davranış ve alışkanlıklardan kaynaklanmaktadır. Kadınlar; anneler olarak, çocuklarının uzun vadeli sağlık durumu üzerinde büyük etkiye sahiptir. Araştırmalar annelere fırsat verildiğinde; annelerin çocuk sağlığı ve beslenmesi ve eğitimi için daha fazla kaynak ve zaman ayırdığını göstermiştir. Kadınlar evde beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının kapılarını açanlardır ve bu nedenle ev ve ev dışındaki yanlış yaşam tarzı alışkanlıklarını önleme potansiyeline sahiptir.
Bu nedenle kadınlar ailelerinde Tip 2 diyabet önleme kapasitelerini güçlendirmek ve kendi sağlıklarını daha iyi korumak için bilgi ve kaynaklara kolay ve adil erişime sahip olmalıdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki ergenlik çağındaki kızlarda fiziksel aktivite yapma fırsatlarının teşvik edilmesi diyabetin önlenmesi için bir öncelik olmalıdır.
Sonuç olarak sağlıklı bir gelecek herkesin hakkıdır ve bu nedenle düzenli kontroller yaptırılmalı sağlık ihmal edilmemelidir.
Tüm Yorumlar