Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Çapraz bağ yırtığı nedir?

Çapraz bağlar diz eklemi içinde bulunur. Önünde çapraz ön ligament ve arka çapraz arka ligament ile bir "X" oluşturmak için birbirlerinden geçerler. Çapraz bağlar dizinizin ileri geri hareketini kontrol eder.

Çapraz bağ yırtığı nedir?
20 Temmuz 2019 MyGaziantep

Diz ekleminizi oluşturmak için üç kemik bir araya gelir: Uyluk kemiğiniz (femur), shinbone (tibia) ve dizkapağınız (patella). Bir miktar koruma sağlamak için dizkapağınız eklemin önünde oturur. Bunlar diz eklemi içinde bulunur.

Çapraz Bağ Yaralanmaları

Ön çapraz bağın kısmi yırtıkları nadirdir; ACL yaralanmalarının çoğu neredeyse tamamen burkulmalara yakındır. En sık görülen diz yaralanmalarından biri, ön çapraz bağ zedelenmesi  veya yırtılmasıdır.

Futbol ve basketbol sporlarına katılan sporcuların ön çapraz bağlarına zarar verme olasılığı daha yüksektir.

Ön çapraz bağdaki tüm yaralanmaların yaklaşık yarısı, eklem kıkırdak, menisküs veya diğer bağlar gibi diz içindeki diğer yapılara zarar verir.

Neden Olur?

Ön çapraz bağ birkaç şekilde yaralanabilir;

Hızla yön değiştirme

Aniden durmak

Futbol takımı gibi doğrudan temas veya çarpışma

Belirtiler Nelerdir?

Ön çapraz bağınızı yaraladığınızda, bir ses duyabilir ve dizinizin altınızdan çıktığını hissedebilirsiniz.

Şişlik ile ağrı (24 saat içinde diziniz şişer)

Görmezden gelinirse, şişme ve ağrı artacaktır.  Bununla birlikte, spora geri dönmeye çalışırsanız, diziniz muhtemelen dengesiz olur ve dizinizin yastıklama kıkırdağına (menisküs) daha fazla zarar verme riski taşır.

Cerrahi Tedavi

ACL yırtıklarının çoğu birbirine bağlanır. ACL'yi cerrahi olarak onarmak ve diz stabilitesini düzeltmek için yeniden yapılması gerekir. Doktorunuz yırtık bağınızı bir doku aşısı ile değiştirir. Bu aşılama, yeni bir bağ için iskele görevi görür.

Yeniden büyüme zaman aldığından, bir sporcunun ameliyat sonrası spora geri dönmesi altı ay veya daha fazla olabilir.

Ön çapraz bağın yeniden inşası için cerrahi, küçük kesikler kullanılarak da bir artroskopla yapılır. Ameliyattan daha az ağrı, hastanede daha az zaman ile ayrılma ve daha hızlı iyileşme süresi sayılabilir.

Rehabilitasyon Süreci

Tedavinizin cerrahi müdahalesini yapıp yapmamasına bakılmaksızın, rehabilitasyon sizi günlük aktivitenize geri götürmede hayati bir rol oynar. Bir fizik tedavi programı diz gücünü ve hareketini yeniden kazanmanıza yardımcı olur.

Ameliyatınız varsa, fizik tedavi ilk önce eklem ve çevresindeki kasları harekete döndürmeye odaklanır. Bunu, yeni bağları korumak için tasarlanmış bir güçlendirme programı izler. 

 

Yorumlar (0)

Yorum Yaz