Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Bebek yeniden hayata tutundu

Bebek yeniden hayata tutundu
7 Mayıs 2017 İHA

Kars’ta dünyaya gelirken oksijensiz kalan bebek, Sağlık Bakanlığına ait uçak ambulans ile getirildiği Gaziantep’teki hastanede başarılı bir operasyon ile yeniden hayata tutundu.

Kars Harakani Devlet Hastanesinde dünyaya gelen bebeğin yapılan kontrollerde doğum sırasında gelişen problemlerden dolayı oksijensiz kaldığı belirlendi. Yeni doğan bebek, hipotermi tedavisi için Sağlık Bakanlığına ait uçak ambulansla Gaziantep bir özel hastahaneye gönderildi.

Bebeğin hayata tutunması için  Hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ercan Sivaslı ve ekibi seferber oldu. Zamanla yarışan sağlık görevlileri, tetkiklerin ardından hemen hipotermi tedavisine başladı.

Yeniden hayata tutunan bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ercan Sivaslı, bebeği 5 gün sonra taburcu etmeyi planladıklarını söyledi. Sivaslı, bebeklerin anne karnında veya doğum sırasında merkezi sinir sisteminin (beyin) oksijensiz kalması durumunun yenidoğan alanında son yıllarda önemli teknolojik gelişmeler yaşanmasına rağmen ülkedeki halen önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Oksijensiz kalan bebeklerin ölüm veya ileride zihinsel ya da bedensel engelli kalmasının önlenmesinde uygulanan hipotermi (soğutma) tedavisinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Sivaslı, “Merkezi sinir sisteminin oksijensiz kalması, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre binde 1-20 arasında görülüyor ve dünyadaki yenidoğan ölümlerinin yüzde 23 gibi büyük bir oranını oluşturuyor. Bu konudaki tedavinin başarısı tedaviye başlama zamanıyla ilişkili olup, ne kadar erken başlanırsa o kadar etkin olmaktadır. Uygulamaya ilk gün özellikle ilk 6 saat başlanmalı. Tedavi, tüm vücut soğutma ya da sadece baş soğutma şeklinde uygulanıyor” dedi.

Hipotermi tedavisi
Sivaslı, Gaziantep’te sadece birkaç hastanede uygulanabilen bu tedavi yönteminin hastanelerinde başarıyla uyguladıklarını ifade ederek, bu yöntemin yanı sıra benzeri problemlerde bebeğin beyin hasar durumunu tahmin etmede yardımcı olan EEEG cihazını da kullandıklarını kaydetti. 

Yorumlar (0)

Yorum Yaz