>
İçerisine mısır şurubu gibi katkı maddeleri eklenen sahte balın satışları artış gösterdi
İçerisine mısır şurubu gibi katkı maddeleri eklenen sahte balın satışları artış gösterdi. 32 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, son dönemde 20 liranın altında bal alınamayacağı yönünde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Aksoy, kaliteli bir balın maliyetinin üretim yeri yöresi ve rakım yüksekliğine bağlı olarak 100 lirayı bile geçebileceğini belirtti.
Balın maliyet ve satış değeri yöresine, üretildiği bölgenin rakımına, endemik bitki çeşitliliğine, mahsulün kovan başına düşen üretim miktarına ve balın karakter yapısına göre farklılık gösteriyor. Sadece laboratuvarda yapılan incelemeler sonucunda anlaşılan sahte balın fiyatı da tüketicilere ipucu veriyor. 50 liranın altında gerçek bal satın alınamayacağını vurgulayan Honeyci Markasının Kurucusu ve Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, kaliteli bir balın maliyetinin ise 100 lirayı geçtiğini vurguladı.
Yıl içerisinde üretilen bal miktarının az olmasının maliyeti olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Aksoy, “Rakımı bin-bin 500 metrede üretilen bal ile endemik bitkilerin yoğun olduğu, rakım olarak 2 bin metrenin üzerinde üretilen balları bir tutamazsınız. Bunun yanı sıra üretim kolaylığına sahip fenni kovanlarda üretilen fenni petek diye tabir ettiğimiz ballarla, ortasında hazır mum konulmamış kara kovan balların maliyeti de ciddi anlamda farklılık gösterir. Sene içerisinde üretilen balın miktarı az olursa bu durum kovan başına düşen balın maliyetini olumsuz yönde etkiler.” dedi.
Yöre, rakım, endemik bitki çeşitliliği ve balın karakter seviyesinin yüksek olması gibi etkenlerin balın fiyatını arttırdığını belirten Aksoy, “Türk Gıda Kodeksi’ne uygun kalite olarak orta seviyede olan bir balın satış değerinin 50 liranın altında olabileceğine inanmıyorum. Ayrıca yüksek kalite ve karaktere sahip balı bu fiyatlarda soframıza taşıyabilmek zaten mümkün değil. Rakımı yüksek bölgelerden elde edilen balın maliyeti ise, en az 100 liradır.” ifadelerini kullandı.
Tüm Yorumlar