>
Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Gaziantep il protokolü tarafından ilgi odağı olan Arasa Tahtacı Atölyesi sahibi, hikâyesi herkesin dikkatini çekiyor.
Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Gaziantep il protokolü tarafından ilgi odağı olan Arasa Tahtacı Atölyesi sahibi, hikâyesi herkesin dikkatini çekiyor.
70 yaşındaki Kadriye Çopur eşi Mithat Çopur’un ürettiği ürünleri Gaziantep’in tarihi çarşısı Buğday Pazarında açtıkları Arasa Tahtacı Atölyesinde satışını yapıyor. Çopur, En büyük hedefinin, eşinin sanatının devam etmesi olduğunu söyleyerek Kadriye Çopur şunları ifade etti : “Ben okuyamadım, herhangi bir gelirim de yok. Torunlarım okusunlar, meslek sahibi olsunlar istiyorum. Bunu yaparlarken de yanlarında olmak istiyorum. Torunlarımın hem eğitimine maddi katkı sunabilmek hem de onlara aile mesleği bırakabilmek için girişimci olmak istedim. Eşim sanatçıdır ama tüccar değildir. Bu sanatın torunlarıma miras kalmasını istiyorum.”
Arasa Tahtacı Atölyesinin bulunduğu bölgede esnaflık kültürünün hala devam ettiğine dikkat çeken Çopur, “Az ileride Ahi Evran heykeli var. Bu sokakta, bu çarşıda esnaflık kültürü hala yaşıyor. Yıllar boyunca da yaşaması için bu tür mekânlara ihtiyaç var. Torunlarım ara sıra da olsa gelip bu sokağın kokusunu alırsa anlarlar esnaflığı. Anlatmak değil göstermek daha anlamlı bazı şeyleri öğretmek için.”
Çopur ailesi ile bir ağaç hikâyesi yazdıkların beyan ederek şunları ifade etti:
“Yaşım ilerlemiş olsa dahi, hiç iş tecrübem olmasa dahi biri elimden tutarsa ayağa kalkabilirim dedim. Bu iş fikrinde elimden tutan devletimiz, eşim ve çocuklarım oldu. Devletin maddi desteği, eşimin sanatı, çocuklarımın iş tecrübeleri ve tabi benim yöneticilik kabiliyetimi birleştirdik ve bir ağaç hikâyesi yazdık”
Mesleği mobilyacılık olan Mithat Çopur emekliliğinin ardından hobi olarak ahşaba işlemeciliği eşinin desteği ile de bu girişime adım dükkan açarak işe başladıklarını belirtti:
"Son dönemlerde konut ya da işyeri dekorasyonunda tüketici tercihleri “Retro” diye ifade edilen geçmişin modasına yönelmiş durumda. İnsanlar dekorasyonda farklılık istemekte ve bu da kişiye özel ürünler kullanma eğilimini artırmakta. İnsanlar artık doğallıktan yana. Evlerini dekore ederken hem ürünün sağlıklı olmasını, hem doğal olmasını, hem otantik hem de modern olmasını istiyorlar. Benim hobi olarak yaptığım ürünler tam da bu tercihlere cevap verecek nitelikte olunca eşimle bu hobiyi ticarete çevirdik. “geleneksel ürünlere modern yorumlar” dedik ve kendi özgün tasarımlarımızı yapmaya başladık.
Ağaçlar benimle konuşuyor…
Ağacı en doğal halinde kullandığını belirten Mithat Bey ağaçların kendisiyle konuştuğunu ve ne olmak istediklerine kendileri karar veriyor diyor.
Gaziantep KÜSGET Mobilyacılar Sitesinde açtığı atölyede ki üretim sürecini ise şöyle anlatıyor: “Önce gidip ağacı seçiyorum. Genellikle zeytin, ceviz, antep fıstığı, kayısı, kiraz, limon, çam ağaçlarını tercih ediyorum. Ağacın başına ben bundan bir tepsi yapayım diye geçiyorum ama bir de bakıyorum ağaç ayna olmak istediğini fısıldıyor bana. Benimle konuşuyor. Ben de ayna yapıyorum. “
Sosyal sorumluluk da var
“Bu işe bir de sosyal sorumluluk boyutu kattık” diyen Çophur, “sattığımız her üründen elde ettiğimiz kazancın küçük bir bölümünü Bir Dileğim Var Derneğine bağışlayarak, çocukların dileklerinin gerçekleşmesine katkı sunmaya çalışıyoruz. Böylece hem müşterilerimize sosyal sorumluluk konusunda farkındalık yaratıyoruz hem de torunlarımıza paylaşmayı öğretiyoruz” dedi."
Tüm Yorumlar