Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

33. Gapshoes Uluslararası Ayakkabı, Terlik Ve Yan Sanayi Kış Fuarı açıldı

33. Gapshoes Uluslararası Ayakkabı, Terlik Ve Yan Sanayi Kış Fuarı açıldı
21 Haziran 2022 MyGaziantep

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, KOSGEB, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından organize edilen, GAPSHOES Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı’nın 33’üncüsü, düzenlenen törenle ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenlenen törene, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Berk, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı ve Başsavcısı, Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli Belediye Başkanları, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Ayakkabıcılar Odası
Başkanı Mehmet Emin İnce, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ile sanayiciler, işadamları ve diğer davetliler katıldı.
Vali Gül: “Gaziantep üreten bir şehir” Vali Davut Gül açılış töreninde yaptığı konuşmada: “Gaziantep üreten bir şehir. Gerek dünyada gerek Türkiye’de zaman zaman geçici durumlar olabiliyor. Ama burada en iyi ticareti bilen sizlersiniz. Biliyorsunuz ki 6 ay veya 1 yıl durgunluk olduğunda bu süreçte ayakta kalanlar o durgunluk dönemi de dahil kayıpların önemli bir kısmını hatta fazlasını telafi edebiliyorlar. İnanıyorum ki fuarlara ve üretime devam ederek işimizi büyüteceğiz.” şeklinde konuştu. 

Vali Davut Gül, özellikle ayakkabıcılık sektöründe çırakların yetişmesi konusuna önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Bununla ilgili mesleki eğitim merkezimiz ve yaklaşık 20 bin çırak öğrencimiz var. Liseden sonra bir çocuk mesleğe başladığında eli yatkın olmuyor. Şimdi güzel bir imkân var. 5. Sınıftan sonra çıraklık eğitim merkezine kayıt olabiliyorlar. Kayıt dışı çalıştırmaya hiç gerek yok. Devlet onun sağlık sigortasını yapıyor. Ustalık ve kalfalık belgesini veriyor. Aynı zamanda asgari ücretin %30’u oranında işçilerine ücret veriyor. 4’üncü senede de asgari ücretin yarısı kadar ücret veriliyor. Kendi işini kurmak isteyenlere de KOSGEB’ten hibe ve kredi desteği sağlanıyor.” dedi.

Kayıt dışı çalışanlarla ilgili sebebi ne olursa olsun işverenlere hiçbir yük yüklemeden, çalışanların kayıt altında alındığını vurgulayan Vali Gül, “20 bin kişi, yaklaşık 1300-1400 lira para aldığını düşündüğümüzde toplamda 25 milyonun üzerinde bir para veriliyor. 12 ayla çarptığımızda çırakların yetişmesi için devlet 300 milyondan daha fazla yılda sübvanse ediyor.” ifadelerinde bulundu. Ayrıca ek bir katkı olarak Şahinbey Belediyesi’nin de devletin verdiği asgari ücretin %30’u kadar paranın dışında her bir çırağa 500er lira para vereceğini belirten Vali Davut Gül, “Belediye ve devletin verdiği para dışında işverenlerimizin verdiği parayı da düşündüğümüzde istediğiniz çırağı çalıştırabileceksiniz. Haftanın 1 günü okula gidecek diğer günler iş yerine gelecek hem kayıt altında çalışacak hem de parasını hukuklu kazanmış olacak.” Ortaokul mezunu şartı olmakla birlikte okuldan ayrılmış olan 25-30 yaşında herhangi biri de lise diplomasını bu yöntemle dışarıdan alabileceğini söyleyerek “sektör fark etmeksizin okuldan herhangi bir sebeple uzak kalmış kişiler aynı şekilde kayıt altına alınabilir.” ifadeleriyle gelen katılımcılara teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Koçer: “Gaziantep en çok fuar düzenleyen illerden birisi”

Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, “Gaziantep en çok fuar düzenleyen illerden birisi. Gaziantepin ayakkabı açısından yarattığı istihdam ve yaptığı ihracat bizim için çok önemli. Ülkemizin en önemli terlik, ayakkabı ve saraciye yapan şehir konumuna geldik. Bu fuarın bu anlamda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tabi 21 yılda 33. fuarı açmak da gerçekten örnek bir hareket. Türkiyede böyle 33’üncüsü açılan bir fuar var mı bilmiyorum dedi.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi yaptığı açılış konuşmasında Ayakkabı sektöründe kentin lider konumda olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

Gaziantep’ten 2021 yılında toplam 160 milyon 583 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. 2021 yılında Türkiye’den yapılan toplam 1 milyar 53 milyon 433 bin dolar değerindeki ayakkabı ihracatının yüzde 15.2 si Gaziantep’ten yapılmıştır. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle bu ülkelere olan ayakkabı ihracatımızda da kayıplar yaşasak da ayakkabı sektöründe etkin olan bu ülkelerin ihracat pazarı da ülkemize geçmiş oldu. Özellikle Avrupa
ülkeleri ve Türki cumhuriyetler tedariklerini ülkemize kaydırdılar. Bu da sektörümüzde ciddi bir hareketliliğe neden oldu ve firmalarımız yeni müşteriler edindi. Fiyat, lojistik ve kalite konusunda Avrupa için en avantajlı tedarik merkezi Türkiye’dir. Konuşmalar sonrasında protokol üyeleri fuar açılışını gerçekleştirdi. Fuarda yer alan firmaların stantları gezildi.

 

Yorumlar (0)

Yorum Yaz