>
Futbolda 2019 Kadınlar Dünya Kupası, Fransa’da başladı.
Futbolda 2019 Kadınlar Dünya Kupası, Fransa’da başladı.
Gün geçtikte popülaritesi artan kadınlar futbolu tarihinin en büyük turnuvası olması beklenen Fransa 2019'da 750 binden fazla bilet satıldı.
Son şampiyon ABD, turnuvaya favori olarak gelse de ev sahibi Fransa, İngiltere, Japonya, Hollanda, Avustralya, Norveç, Brezilya ve Almanya da zirveyi hedefleyen takımlardan.
Turnuvada Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemi ilk kez kullanılacak.
2017'den bu yana Norveç milli takımını "Kadın futbolculara saygı göstermediği" gerekçesiyle boykot eden Altın Top ödülünün sahibi Ada Hegerberg ise bu turnuvada da ülkesinin formasını giymeyecek. Brezilyalı 33 yaşındaki sembol isim Marta'nın ise son kez Dünya Kupası'nda mücadele etmesi bekleniyor.
7 Temmuz’daki final maçıyla sona erecek turnuvaya dair bilinmesi gerekenleri derledik.
24 ülkenin katıldığı turnuvada bu ülkelerden 9’u Avrupa, 6’sı, Amerika, 4’ü Asya, 3’ü Afrika, 2’si Okyanusya kıtalarından. Gruplar şöyle:
Bu ülkelerden Şili, Jamaika, İskoçya ve Güney Afrika ilk kez Dünya Kupası’na katılıyor.
Almanya, Brezilya, Japonya, Nijerya, Norveç, İsveç ve ABD ise 8. kez Dünya Kupası’nda yer alacaklar. Bu ülkeler, şu ana kadar hiç Dünya Kupası kaçırmadı.
Tarihteki ilk Kadınlar Futbol Dünya Kupası 1991’de Çin’de düzenlendi. O günden bu yana 4 yılda bir düzenlenen turnuvalara sırasıyla İsveç, ABD, ABD, Çin, Almanya ve Kanada ev sahipliği yaptı.
ABD, 1991, 1999 ve 2015’te şampiyon olarak kupayı en fazla müzesine götüren takım.
Almanya, 2003 ve 2007’de şampiyonluk sevinci yaşarken Norveç 1995’te, Japonya 2011’de şampiyonluğu elde etti.
7 Haziran’daki açılış maçı Fransa ile Güney Kore arasında.
Grup maçları 20 Haziran’da tamamlanacak.
Final maçı 7 Temmuz’da Lyon’daki Parc Olympique Lyonnais’de.
ERKEKLERİN OYNADIĞI FUTBOL İLE FARK VAR MI?
Kadın futbol turnuvalarında erkelere kıyasla herhangi bir kural farkı bulunmuyor. 1991’de Çin’de düzenlenen ilk FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda maçlar, 40’ar dakikalık iki devre olarak toplamda 80 dakika oynandı. 1995’te İsveç’te düzenlenen turnuvada bu süre 90 dakikaya uzatıldı.
Ancak her iki takım da maç esnasında toplamda iki kere mola kullanma hakkına sahipti. Daha sonra yapılan turnuvalar için yapılan toplantılarda ABD sınırsız oyuncu değişimi önerisini sundu. Ancak bu istek kabul edilmedi. Kadın futbolunda oyuncu değiştirme hakkı erkeklerdeki gibi 3 ile sınırlı.
Tüm Yorumlar