Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Gaziantep'te etkinlikler; tiyatrolar, konserler, sergiler, bahar şenlikleri, spor müsabakaları, diplomatik buluşmalar, siyasi görüşmeler

Uluslararası Zeugma Film Festivali başlıyor

22
Kasım
2017
Bitiş Tarihi26 Kasım 2017
Giriş TürüÜcretsiz
KategoriFestival
Etkinliği Düzenleyen zeugma koongre merkezi
Etkinlik Yeri

Gaziantep Kırkayak Kültür Merkezi

Akyol Mah. Şaban Sok. No:36 Şahinbey / Gaziantep / Türkiye
Uluslararası Zeugma Film Festivali başlıyor

Kırkayak Kültür'ün bu yıl 6.sını organize ettiği Uluslarası Zeugma Film Festivali bu yıl 22-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak.

Uluslararası Zeugma Film Festivali, 22 Kasım Çarşamba günü Gaziantep'te Başlıyor.

Kırkayak Kültür'ün bu yıl 6.sını organize ettiği Uluslarası Zeugma Film Festivali bu yıl 22-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Uluslararası Zeugma Film Festivali, bu yıl da Ortadoğu'dan Avrupa'ya dünya sinemasının ve Türkiye sınamasının en nitelikli ve bol ödüllü filmlerini Gaziantep'te sinema severlerle buluşturacak.

Uluslararası Zeugma Film Festivalini bu yıl "hemşerilik, komşuluk ve birlikte yaşam" temasıyla düzenleniyor. Gaziantep'te sinema kültürünün yerleşmesine katkıda bulunmak, sinemanın bir sanat olarak yaygınlaşmasına ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla düzenlenen festivalde bu yıl sinemaseverlere ulusal ve uluslararası festivallerde ödül alan filmlerle dolu bir hafta sunuyor.

Gaziantep'te, kültür – sanat ve göç çalışmaları alanında çalışmalar yürüten Kırkayak Kültür Festival ekibi yaptığı çağrıda; "Yaşadığımız kentlere, göçle yeni gelenlerle, toplumsal uyum ve birlikte yaşam pratiklerinin, kültür ve sanatın evrensel gücüyle desteklenmesi gerektiğini, kültür ve sanatın; toplumların bir arada yaşamasını ve toplumsal uyumu kolaylaştıran, toplumun farklı kesimlerinin birbirlerine temas ettiği ortak alanlar olduğunu, bu temas noktalarını genişleten alanlarda çalışmalar yapmanın öneminin bilinciyle kurumsal çalışmalar yaptıklarını, dile getiriyor.

Bu nedenle bu yıl festival «hemşerilik, komşuluk ve birlikte yaşam» temasıyla düzenliyor.

Kırkayak Kültür, yeni hemşerilerini ve onların kültürel birikimlerini bir zenginlik olarak düşünmekte ve kentin kültür ve sanat hayatına yeni bir katkı olarak ele almaktadır. İki toplumun bir arada yaşamayı öğrenme sürecinde kültür ve sanat faaliyetlerinin önemine vurgu yapmaktadır.

Bu yıl film festivaline Gaziantep'in yeni hemşehrileri, Suriye'den gelen komşularımızı da katmayı hedefleyen bir çalışma yürütüldü̈. Bu festival Suriyeli sanatçılar ve kültür sanat alanında çalışan STK'lar, göç/mülteci alanında çalışan STK'lar ve kamu kurumlarıyla ortak düzenlendi. Festival kapsamında, kentimiz Gaziantep'te Ortadoğu sinemasından Arapça filmler Türkçe altyazı ile yine Türkiye Avrupa sinemasından filmler de Arapça altyazıyla izleyiciyle buluşturulacaktır.

Uluslararası Zeugma Film Festivalini bu yıl, dünyanın dört bir yanından ödüllü filmler var.

Festival kapsamında gösterilecek filmler içerisinde, dünyada göç deneyimini konu alan filmlerin yanı sıra, farkı konulardan 26 uzun metrajlı film gösterilecek.

Usta yönetmen Aki Kaurismaki'nin son filmi Umudun Öteki Yüzü Zeugma Film festivalinde gösterilen filmler arasında, Suriye savaşı ve bunun sonuçlarına parmak basan filmde; Ülkesindeki savaştan kaçan Suriyeli Khaled ( Sherwan Haji), Halep'te neredeyse bütün ailesini yitirmiş ve kız kardeşiyle yollara düşmüş bir göçmendir. Yol sırasında, Romanya sınırında kız kardeşi Meryem ile ayrı düşmüşler ve birbirlerini kaybetmişlerdir. Zorlu bir yolculuğun sonunda Finlandiya'ya ulaşmayı başaran Khaled hem sığınma başvurusundaki zorlukları aşmaya hem de kız kardeşinden haber almaya çalışır. Bu arada yolu yeni bir restoran açmış soğuk ve sert Finlandiyalı Wickstörm ( Sakarin Kuosmanen) ile kesişir.

Latcho Drom (1993) ve Gadjo dilo (1997) gibi filmleriyle bilinen efsane yönetmen Tony Gatlif'in son filmi Djam'de festivalde...

Filmin konusu, Yunanistanlı genç bir kadın olan Djam (Daphne Patakia), Rebetiko aşığı amcası denizci Kakourgos (Simon Abkarian) tarafından zor bulunan bir tekne motoru parçasını bulması için İstanbul'a yollanır. İstanbul'a gelen Djam bu şehire Fransa'dan gelmiş 18 yaşındaki genç bir kadın olan Avril'le (Maryne Cayon) tanışır. İstanbul'a mültecilere yardım etmek için gönüllü olarak gelen ve bu kocaman şehirde hiç kimseyi tanımayan Avril, üstüne bir de beş parasız kalmıştır. Genç Avril'i kanatları altına alan Djam, Avril'le beraber Midilli Adası'na doğru müzik, rastlantılar, paylaşım ve umut dolu bir yolculuğa çıkar!

Benim Varoş Hikayem

Benim Varoş hikayem, Ceyhan-Adana'nın arka sokakları ile ilgili. Yönetmen Yunus Ozan Korkut, büyüdüğü mahallelerin "normal vatandaşlar"a yasak olan sokaklarını samimi bir üslupla kaydediyor ve komşuları, arkadaşları ve akrabalarından oluşan zengin bir karakter paletini seyirci ile buluşturuyor

 

THE PAR TY

2017 Berlin Film Festivali'nin en çok konuşulan yarışma filmlerinden, usta yönetmen Sally Potter'ın imzasını taşıyan the party filmi, Altın Ayı ödülünü aldı. Yıldızlarla dolu yetenekli kadrosu ve kendine has tarzıyla hem güldürüyor hem de şaşırtıyor. İngiltere'de o talihsiz partinin gerçekleştiği evde olanlara inanamayacaksınız.

KALP ATIŞI DAKİKADA 120

Cannes ana yarışma jürisinin başındaki Pedro Almodovar'ın en çok etkilendiği ve hatta basın toplantısı sırasında gözyaşlarını tutamadığı Kalp Atışı Dakikada 120, duygusal yoğunluğu oldukça yüksek, yaralayıcı ve zihinlere kazanan sinemasal anlar yaratıyor. Kalp Atışı Dakikada 120, Fransa'nın Oscar adayı olarak seçildi.

Festivalin diğer filmleri; Yeşim Ustaoğlu'nun son filmi Tereddüt, Pelin Esmer'in, İşe Yarar bir şey, Reha Erdem'in Koca Dünya filmleri Arapça altyazılı olarak gösterilecek. Kazım Öz'ün Zer , Semih Kaplanoğlu'nun Buğday, Fikret Reyhan'ın Sarı Sıcak filmleri gösterilecek yerli filmler arasında.

KINO 2017 Alman Filmleri seçkisi kapsamında, 6 filmden oluşan bir seçki festivalde gösterilecek.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz