Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

GSO’da, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” Sınavları Devam Ediyor

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Genel Sekreteri Kürşat Göncü, oda olarak eğitimin ve eğitilmiş kalifiye personelin önemini her zaman ön planda tuttuklarını belirterek, tehlikeli meslek grubunda işçi çalıştıran firmalara yardımcı olmaya her zaman hazır oldukl

GSO’da, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” Sınavları Devam Ediyor
20 Aralık 2016 MyGaziantep

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Genel Sekreteri Kürşat Göncü, oda olarak eğitimin ve eğitilmiş kalifiye personelin önemini her zaman ön planda tuttuklarını belirterek, tehlikeli meslek grubunda işçi çalıştıran firmalara yardımcı olmaya her zaman hazır olduklarını söyledi.

GSO öncülüğünde, Gaziantep’te, tehlikeli mesleklerde çalışanlara yönelik, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” belgelendirme sınavları yapılmaya devam ediyor.

5544 Sayılı Kanun Kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğlerde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunlu hale getirildi.

Tehlikeli meslek dalları arasında, ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, metal sac işlemecisi seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı gibi meslekler yer alıyor.

Zorunluluk getirilen mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin sınav ve belgelendirme ücretleri “İşsizlik Sigortası Fonu” tarafından karşılanıyor.

Ayrıca MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli kişileri istihdam eden işverenlerin 48 aya kadar “İşveren Prim Desteği” Bakanlık tarafından karşılanıyor.

- GÖNCÜ, “MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALMA ZORUNLU HALE GETİRİLDİ”

GSO Genel Sekreteri Kürşat Göncü, 48 tehlikeli meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi almanın zorunlu hale getirildiğini kaydederek, “Eğitime büyük önem veren bir oda olarak firmalarımızdan gelen talepler doğrultusunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi A.Ş. (MEYBEM) işbirliğinde bu sınavları yapıyoruz” dedi.

Göncü, önümüzdeki dönemlerde de belge alma zorunluluğu bulunan meslek alanlarına yönelik sınav ve belgelendirme işlemlerine devam edileceğini kaydederek, “Eğitimin ve eğitilmiş kalifiye personelin önemini her zaman ön planda tutan odamız bu mesleklerde işçi çalıştıran firmalara her zaman yardımcı olmaya hazırdır” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te de GSO bünyesinde sac, metal işleme, makine bakım dalında, farklı seviyelerde teorik ve uygulama sınavı gerçekleştirildiğini dile getiren Göncü, “Bu sınavlar sayesinde nitelikli kişilerin olduğu iş ortamlarında kaliteli ve nitelikli üretim sağlanacak. 2017 yılında bu belgeyi almayan işçiler çalıştırılamayacak. Çalışan işçilerin mutlaka belge sahibi olması gerekecek. Belge almadan çalışanlar kaçak çalışıyor pozisyonunda gözükecekler. Bu durumda işletmelere cezai yaptırımlar uygulanacak.” diye konuştu.

Konu ile ilgili bilgi almak isteyen tüm firmaların GSO Proje Planlama ve Eğitim Departmanı ile irtibata geçebileceklerini belirten Göncü, “Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaatını tamamladığımız ‘GSO Mesleki Eğitim Merkezi’ bulunuyor. Merkezimizin atölye kurma çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor. Burası faaliyete geçtiği zaman  ‘Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ olarak da hizmet vereceğiz. Sanayiye nitelikli elaman kazandırmak için kurulacak atölyelerde sanayicilerimizden gelen talepler doğrultusunda eğitimler vereceğiz. Şuanda 48 meslek için, ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ alınma zorunluluğu bulunuyor. Bu sayı önümüzdeki günlerde daha da artacak. Hem bu mesleklerde çalışan hem de bu mesleklerde çalışanları istihdam eden işletmelerimizin bu zorunluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Bu noktada merkezimiz, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanan meslek standartları ve mesleki yeterlilikler baz alınarak meslekli yeterlilik belgesi verme yetkisine de sahip olacak” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz