Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Dünyanın En Büyük "Kuran-ı Kerim"inin Dört Sayfası Gaziantep'te

Gaziantepli Guinness Ebru Dünya Rekortmenleri Leyla ve Mesut Osmanlıoğlu çifti bir ilki daha gerçekleştirdi ve ilk kez ebru sanatı akkase tekniği ile dünyanın en büyük Kuran-ı Kerim’inin ilk dört sayfasını yapmayı başardı.

Dünyanın En Büyük "Kuran-ı Kerim"inin Dört Sayfası Gaziantep'te
9 Şubat 2017 MyGaziantep

Gaziantepli Guinness Ebru Dünya Rekortmenleri Leyla ve Mesut Osmanlıoğlu çifti bir ilki daha gerçekleştirdi ve ilk kez ebru sanatı akkase tekniği ile dünyanın en büyük Kuran-ı Kerim’inin ilk dört sayfasını yapmayı başardı. 

Besmele, Fatiha suresi ve Bakara Suresinin ilk iki sayfası, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde açılan Pentex Fuarında sergileniyor.   

Anadolu Süsleme Sanatları Kültür ve Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı da olan Mesut Osmanlıoğlu, eserin sergilenmesinde katkıları olan Sanayi Odası ve Akort Fuarcılığa teşekkür etti. 

Osmanlıoğlu, kendilerine destek sağlanması halinde Kuran-ı Kerim’in 616 sayfanın tamamını bir yıl içerisinde hazırlayabileceklerini söyledi. 

“Bunu başarabileceğimizi ortaya koyduk. Yaptığımız çalışmanın eni 2, yüksekliği 3 metre” diyen Osmanlıoğlu, şöyle devam etti: 

“Dünyanın en büyük Kuran-ı Kerim’i Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunuyor. Eni 150, boyu 230 santim olup,  213 sayfadır. Biz bu ölçülerin üzerine çıktık. Çalışmamız Kabil’deki çalışmadan ölçü olarak yüzde 50 daha büyük. 616 sayfa sayısı ile de sayfa sayısının yaklaşık 3 katı. Ölçünün anlaşılması açısından yaptığımız çalışma bir salon halısı büyüklüğündedir. Ayrıca yine dünyada Kuran-ı Kerim’i Ebru sanatı ile ilk kez biz yaptık Her sayfa ebru sanatı akkase tekniği ile yapıldı. Yani her sayfa iki kez tekneye yatırıldı. Sadece bu dört sayfa için 8 aylık bir alt yapı çalışması gerçekleştirdik.  

Gaziantep’in kurumlarının ve sanayicilerin projeye destek vermesini arzu ediyoruz. Buradan Sanayi Odası, Ticaret Odası üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine sesleniyoruz. 616 kişi veya kurum birer sayfa için sponsor olsa, bu eser ortaya çıkar ve Gaziantep’in gururu olur. Dünyanın en büyük Kuran-ı Kerim’inin şehrimizde olmasının, turizm çeşitliliğimizi artıracağına ve şehre ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.” 

DÜNYA REKORU

Ebru sanatının 27 Kasım 2015 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındığını kaydeden Osmanlıoğlu, “Anadolu Süsleme Sanatları Derneği olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO’ya sunduğu dosyada imzamız bulunuyor. ‘Çağatay Türkleri’ne dayanan ebru sanatımızı gelecek nesillere bu kutsal çalışma ile taşımak istiyoruz” dedi. 

İlk ebru dünya rekorunu 25 Aralık 2010 yılında yaptıklarını ve Antep’in 6317 şehidine armağan ettiklerini anımsatan Osmanlıoğlu, “8 Şubat, Antep’e Gazilik unvanı verilişinin 96’ıncı yıl dönümü. Yaptığımız bu çalışmayı da şehitlerimize armağan ediyoruz. Ebru sanatı ile yaptığımız dünyanın en büyük BESMELE ve FATİHA Suresini isteriz ki yerel yönetimler veya sivil toplum kuruluşları satın alarak Şehitler Mezarlığı veya uygun görülen yerde sergilensin” diye konuştu. 

Besmele çalışmasının Türk sanatlarından Tezhip sanatı ile özel olarak süslendiğini vurgulayan Osmanlıoğlu, “Tezhip konusunda Eskişehir’de bulunan hocam Bekir Keskin destek sağladı. Bu eser için Tezhip çalışmasının bir ay sürdüğünü bilmek, eserin önemini gösterir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz