Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Çalışan kadınların yüzde 41'i tekstil sektöründe

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç: "tekstil ve hazır giyim sektörü kadın istihdamını arttırmanın anahtarıdır" dedi...

Çalışan kadınların yüzde 41'i tekstil sektöründe
7 Mart 2017 İHA

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, SGK ve TEPAV verilerine göre imalat sanayinde kayıtlı çalışan 831 bin 839 kadının yüzde 41.76’sının tekstil ve hazır giyim sektöründe çalıştığını söyleyerek, "tekstil ve hazır giyim sektörü kadın istihdamını arttırmanın anahtarıdır" dedi.

Genel Başkan Murat İnanç, 8 Mart dünya kadınlar günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Gosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerinden derlenen çalışan kadın istatistiklerini değerlendirdi. SGK, TEPAV ve TÜİK verilerine göre İmalat sanayisinde toplam 831 bir 839 kadının çalıştığını hatırlatan İnanç, Türkiye’de kadın istihdamı ve kadınların iş gücüne katılımı oldukça düşük olduğunu ifade etti.

TÜİK istatistiklerine göre çalışabilir çağdaki kadınların yalnızca yüzde 32,7’si iş gücüne katıldığını belirten İnanç, bunun da yalnızca yüzde 27,5’i çalışabildiğini kaydetti.

Yüzde 16 olan kadınlardaki işsizlik oranının, erkeklerden yaklaşık 6 puan daha yüksek olduğunu kaydeden İnanç, en fazla kadının yer aldığı sektörde çalışmanın gururunu duyduklarını vurguladı. İnanç, “Tekstil ve hazır giyimin de içinde bulunduğu işkolunda örgütlü bir sendika olarak, imalat sanayinde en fazla kadın istihdamına sahip sektörde olmaktan gurur duyuyoruz. Emekçi kadınlar bizim göz bebeğimiz. Başta işkolumuzdakiler olmak üzere, emekçi kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü, Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği adıyla Uluslararası Kadınlar Gününü kutluyoruz, kadınlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

İmalat sanayiide kadın bayrağını tekstil ve hazır giyim sektörü taşıyor

Genel Başkan Murat İnanç, Türkiye’de imalat sanayiinde çalışan 831 bin 839 kadının, 231 bin 456’sına tekabül eden yüzde 27,82’sinin giyim eşyası imalatı, 115 bin 956’sının yer aldığı yüzde 13,94’ünün ise tekstil ürünleri imalatında emek verdiğini söyledi. İmalat sanayii dışındaki sektörlere bakıldığında ise tekstil ve hazır giyim kadın istihdamının 3. sırada yer aldığını anlatan Murat İnanç, Türkiye’de kayıtlı çalışan bütün kadınların yüzde 9,12’sinin tekstil ve hazır giyim sektöründe bulunduğuna dikkat çekti. İnanç, kadın istihdamında perakende sektörü yüzde 12,18, eğitim yüzde 11,60 pay aldığına işaret etti,

"Kadınlarda kayıt dışılık daha yüksek"

Öz İplik-İş Başkanı Murat İnanç, kadınlarda kayıt dışı oranları ile ilgili de bilgi vererek, "Kadın emeğin çok çeşitli şekillerde görmezden geliniyor. Örneğin, Türkiye’de kayıt dışı çalışma oranı, yani sigortasız çalışma oranı yüzde 32,8 görünür. Ancak gözden kaçan kadınlardır. Kadınlarda kayıt dışı çalışma oranı yüzde 45,5 seviyesindedir. Tarımda çalışan kadınlarımızın yüzde 92,7’si sigortasızıdır, hiçbir güvencesi yoktur. Tekstil ve hazır giyim, tarıma dayalı sanayi olarak gelişti. Halen sektörde pamuk başta olmak üzere tarımsal ürünlerin ağırlığı yüksektir. Emekleriyle, tarlalarda çalışan çiftçi kadınlarımıza da şükranlarımızı sunmak boynumuzun borcu” açıklamasında bulundu.

"Kadınlarımız için her türlü destek verilmeli"

Murat İnanç, tekstil ve hazır giyim sektörünün kadın istihdamındaki payının yüzde 41’leri aşmasının, sektörü hem ekonomik hem de sosyal olarak kritik öneme taşıdığını belirterek, "Tekstil ve hazır giyim ülkemizin en önemli sektörlerinden biri. Sanıldığı gibi bu sektöre yapılan yatırım boşa gitmez. Birim ihracat fiyatları açısından, Türkiye’ye sağlanan döviz açısından, nereden bakarsanız bakın ‘vazgeçilemez’ sektördür. Dünya’da tekstil ve hazır giyimi bırakmış bir ülke yoktur. Kadın istihdamı açısından bakınca ‘kritik’ öneme sahip sektördür. İş kolumuzda örgütlenmeye destek verilmeli. Sektörümüzün her bir bileşeni bunun önemini anlamalı. Devletimiz bu sektörü geliştirmek için ilave destekler vermeli. Kadınlarımız için, Türkiye’nin sosyal dengesi için bu şart” şeklinde konuştu.

"Ek gayret bekliyoruz"

Genel Başkan İnanç, tekstil ve hazır giyim sektörünün Türkiye’de işsizlik problemine çözüm ürettiğini kaydeden İnanç, sektörün istihdam sorunun çözülmesi ve işsizliğin düşürülmesi için devletin desteğini beklediklerini kaydetti. İnanç, "sünger gibi işsizliği emen bir sektörden bahsediyoruz. Kadın istihdamını artırmak için, tekstil ve hazır giyim de oldukça uygun sektörler. Üstelik burada yerleşik bir geleneksel çalışma ortamı oluşmuş durumda. Öyleyse bu sektöre sahip çıkmamız gerekiyor. Devletimizi yönetenlerden, bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Bu nedenle sektörde kayıtlı, sendikalı kadın çalışması yönünde hükümet ek gayret harcamalı. Tekstil ve Hazır Giyim Kamu İdaresi içinde oluşturulacak ayrı bir birim tarafından yönetilmeli” ifadesini kullandı.

Sendika olarak kadınların her alanda daha etkin olması için mücadele ettiklerini vurgulayan İnanç, Öz İplik-İş Sendikasının sendikalarda kadın liderler yetiştirilmesi projesinin sürdüğünü de söyledi.

İnanç, Öz İplik-İş’in kadın çalışmaları konusunda en duyarlı sendikaların başında geldiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz