Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Asırlık “İkindi sazı” Geleneği BAYAZHAN’da

100 yıllık tarihi dokusuyla Gaziantep Gastronomi ve Eğlence hayatının seçkin mekanlarından olan Bayazhan, Gaziantep eğlence kültürüne ait etkinlikleri yaşatmaya ve canlı tutmaya devam ediyor.

Asırlık “İkindi sazı” Geleneği BAYAZHAN’da
25 Ekim 2016 MyGaziantep

100 yıllık tarihi dokusuyla Gaziantep Gastronomi ve Eğlence hayatının seçkin mekanlarından olan Bayazhan, Gaziantep eğlence kültürüne ait etkinlikleri yaşatmaya ve canlı tutmaya devam ediyor.

Gaziantep mutfağının seçkin lezzetlerinin sunulduğu tarihi mekan Bayazhanda, Gaziantep eğlence kültürünün vazgeçilmezlerinden olan ”İkindi Sazı” etkinliği yeniden hayat buluyor.

Haftasonu Bayazhan Meyhanede gerçekleşen İkindi Sazı tanıtım etkinliğine katılan misafirler oldukça keyifli anlar yaşadı.

İKİNDİ SAZI Hakkında

İkindi vaktinde “ikindi faslı” (Antep tabiriyle “ikindin sazı”) denilen dinlendirici bir müzik ziyafeti sunulurdu. Fasıl ikindi vaktin de yapıldığından halk, bu sebepten dolayı buna “İkindi Sazı” da diyordu. Bu fasıl Gaziantep’te Akyol Mahallesi Kırkayak Parkı denilen mekanda yapılırdı. Bu fasılın en büyük özelliği ise her gün ayrı ayrı makamlarda proğram yapılmasıydı. Bu mekanın ilk sahibi Ökkeş Mercan (Boyacı Ökkeş)’dır.  Sonradan burayı Fahri Kav çalıştırmıştır. İkindi Sazı etkinliği tahminen Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan ve  1970’li yılların başlarında biten, şimdilerde de yok olmuş bir Gaziantep kültürüydü.

İkindi Faslı, Profesyonel Sanatçıların yanı sıra mahalli sanatçıların da katıldığı ortamlarda yapılırdı. En çok hatırda kalan ise uzun entarili bayan sanatçıların koro halinde Sazandelerin önünde şarkı söylemeleridir. Kırkayak Parkı, Nakip Sineması, Çağlayan, Harem Gazinosu, ve en son Kavaklık Gazinosu ve Mesire yeri bu eğlencelerin en görkemli yaşandığı yerlerdi.

İkindi Sazı etkinliği  ile ilgili bir açıklama yapan Bayazhan Genel Müdürü Önder BAYRAM ; “BAYAZHAN olarak amacımız; unutulmaya yüz tutmuş, Gaziantep Eğlence Kültürü etkinliklerini, değerli konuklarımıza yeniden yaşatmak. Bu sebeple, bundan böyle her Cumartesi 16:00 – 18:00 saatleri arasında Bayazhan Meyhane’de birbirinden farklı konseptlerle “İkindi Sazı” etkinlikleri düzenleyeceğiz. Her hafta farklı bir konseptle gerçekleşecek olan ‘İkindi Sazı’ etkinliğinde söyleşiler, sürpriz ünlü konuklar ve eşsiz lezzetler misafirlerimizle buluşacak” dedi.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz