Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Maydanoz Suyunun Faydaları

A, C ve K vitamini bakımından zengin olan maydanoz, aynı zamanda yüksek oranda kalsiyum, demir ve potasyum içerir. sağlıklı olmak ve hastalıklardan korunmak için tüketilen bitkiler arasında yer almaktadır.

Maydanoz Suyunun Faydaları
13 Nisan 2017 HepsiKadın

A, C ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan maydanoz, aynı zamanda yüksek oranda kalsiyum, demir ve potasyum içerir. Bu özellikleri ile sadece salatalarda kullanılan bir bitki olarak değil, daha sağlıklı olmak ve çeşitli hastalıklardan korunmak için tüketi tüketilen bitkiler arasında yer almaktadır.rasında yer almaktadır.

Maydanoz ve maydanoz suyu geleneksel olarak böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, sindirim sorunları, ödem, adet dönemi problemleri, astım ve öksürüğe karşı kullanılır. Bu sağlık koşullarının hepsine birden iyi gelip gelmediği konusunda net bir bilgi için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Ancak yine de, genel sağlık için kritik önem taşıyan vitamin ve mineralleri içeren bu bitkiyi daha fazla tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Maydanozun Besin Değeri

1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gram) taze maydanoz; günlük C vitamini ihtiyacının %8’ini, kalsiyum ihtiyacının %1’ini, demir ihtiyacının %1’ini, A vitamini ihtiyacının %6’sını, K vitamini ihtiyacının %77’sini, folat ihtiyacının %1’ini karşılar.

Maydanoz aynı zamanda E vitamini, B6 vitamini, çinko, fosfor, besin lifi, magnezyum ve bakır mineralleri açısından çok iyi bir kaynaktır.

Maydanozun Faydaları

İdrar Söktürücü: Maydanoz güçlü bir idrar söktürücüdür ve ödemin atılması için yaygın olarak kullanılır. Bu özelliği ile, safra ve böbrek taşlarının vücuttan daha kısa sürede atılması için geleneksel olarak tüketilen bitkiler arasında yer alıyor.

Ancak safra veya böbrek taşınız varsa düzenli olarak maydanoz suyu içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmanızı öneririm.

Öksürük ve Sinüzit: Maydanoz suyu, hastalık veya alerji nedeniyle artan mukusun vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olur.

Aynı zamanda sinüslerin dolduğu ve öksürün arttığı zamanlarda maydanoz çayı veya suyu içmek iyi gelir.

Gaz: Yemeklerden sonra gaz sorunu yağıyorsanız maydanoz suyu veya çayı içebilirsiniz. Gazı azaltmak için maydanoz çayını çok hızlı içmeyin, her 2-3 dakikada bir kaç yudum alın.

Göz Sağlığı: Maydanoz, göz sağlığı için kritik önemi bulunan A vitamini bakımından zengindir. A vitamini retinada ışık hassasiyetini sağlayan “rodopsin” pigmentinin üretilmesinde kullanılır.

Cilt Sağlığı: Cilde esnekliğini veren ve yaşlanmanın etkilerini geciktiren kolajen üretiminde C vitamini kullanılır.

Yüksek oranda C vitamini içeren maydanozu düzenli olarak tüketerek cildin ihtiyaç duyduğu C vitaminini yeterli oranda almasını ve kırışıklıkların gecikmesini sağlayabilirsiniz.

Kanserden Korunma: Maydanozun özellikle kolon, meme ve cilt kanserinden korunmak için önerilen bitkiler arasında yer alıyor. Fakat böyle bir faydası olup olmadığı konusunda yapılan çalışmaların sayısı şu anda yetersiz.

Ancak hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda, maydanoz da bulunan “carnosol” adlı bileşenin kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği tespit edilmiş.

Kilo Verme: Çoğu diyet listesinde maydanoz çayı veya maydanoz suyunun yer aldığını biliyoruz. Bunun nedeni aslında maydanozun yağ yakmaya, kilo vermeye değil, vücutta bulunan fazla suyun atılmasına yardımcı olmasıdır. Maydanoz, idrar söktürücü etkisiyle ödemin atılmasını hızlandırır.

Kalp Sağlığı: Maydanoz, en önemli B vitaminlerinden biri olan folik asit içerir. Folik asit, vücutta yüksek oranlarda bulunduğunda direkt olarak damarları tahrip eden “homosistein” adlı molekülün nötralize edilmesinde kullanılır.

Romatoid Artrit: 20.000 kişinin katıldığı bir araştırmaya göre, gıdalar yoluyla en az miktarda C vitamini alanlar, romatoid artrit’in en çok görüldüğü kişiler.

En iyi C vitamini kaynaklarından biri olan maydanozu daha sık tüketerek bu hastalığa yakalanma riskinizi önemli oranda azaltabilirsiniz.

Böbrek Sağlığı: Yukarıda maydanoz ve maydanoz suyunun böbrek taşının vücuttan atılmasını hızlandırmak için geleneksel olarak tüketildiğinden bahsetmiştim.

Maydanoz aynı zamanda, herhangi bir böbrek rahatsızlığı olmayanlara da, böbrek fonksiyonlarının geliştirilmesi ve sodyumun böbrekler tarafından işlenmesinin kolaylaşması için önerilmektedir.

Ağız Kokusu: Maydanozda bulunan klorofil kronik ağız kokusunu giderir ve nefesi tazeler. Bitkiye yeşil rengini veren klorofil aynı zamanda kanı temizler ve yeni kırmızı kan hücresi üretimini destekler.

Maydanoz Suyu Nasıl Hazırlanır?

Maydanoz yaprakları oldukça küçük olduğu için 1 bardak dolusu saf maydanoz suyu hazırlamak pek kolay değil ve bu miktarda saf maydanoz suyunun bazı yan etkileri olabilir. Zaten sadece maydanoz suyunun tadı acı gelecektir.

Hem acılığını almak hem de içeceğinizi daha kolay hazırlamak için maydanozu havuç, kereviz, salatalık, domates suyuyla birlikte kullanabilirsiniz.

Ne kadar farklı renkte sebze kullanırsanız o kadar iyi, çünkü farklı renklerdeki sebzeler farklı vitamin ve mineraller içerir. 1 bardak maydanozlu sebze suyu için 6-7 dal maydanoz kullanmanız yeterli.

Sebze suyu hazırlamak için katı meyve sıkacağına ihtiyacınız olacak. Evde katı meyve sıkacağı yoksa maydanoz çayı yapabilirsiniz. 1 büyük bardak maydanoz çayı hazırlamak için 10 adet maydanoz yaprağını kaynamış suya atın ve 10 dakika kadar bekletin. Çayınızı tatlandırmak bal veya limon kullanabilirsiniz.

Uyarılar, Önlemler

Hamileler, kasılmalara neden olabileceği için maydanoz suyu içmemelidir. Maydanoz suyunun günde 30-50 ml’den fazla tüketilmesi önerilmez.

İdrar söktürücü ilaç veya herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız maydanoz suyu içmeden önce olası yan etkiler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

 

Yorumlar (0)

Yorum Yaz